Prodlužme pracovní den o dvacet minut, navrhuje finský premiér

Juha Sipilä

Juha Sipilä Zdroj: ctk

Finský premiér Juha Sipilä navrhl prodloužení pracovního dne o 20 minut či zrušení některých bonusů. Svá slova pronesl během středečního televizního projevu o špatném hospodářském stavu země. Naposledy podle finské televize YLE o hospodářských těžkostech hovořil v roce 1993 tehdejší premiér Esko Aho. Finsko se tehdy vyrovnávalo s rozpadem Sovětského svazu, který byl pro zemi jedním z klíčových hospodářských partnerů.

„Byli jsme v čele těch, kteří radili Řekům, co mají dělat. Vezměme si nyní k srdci tyto rady i my. Nesmíme připustit, abychom se dostali do situace, kdy jiní budou za nás rozhodovat o našich problémech,“ řekl Sipilä, který během 15minutového projevu hovořil o zoufalém stavu národního hospodářství.

Premiér vyzval odbory a další hospodářská uskupení, aby se pokusily najít řešení v rámci kolektivních smluv, čímž by se mohlo zabránit tvrdým úsporným opatřením, které připravuje jeho kabinet. Dodal, že cílem je zlepšit konkurenceschopnost Finska na mezinárodních trzích, povzbudit vývoz a investice a vytvořit nová pracovní místa.

Byli jsme v čele těch, kteří radili Řekům, co mají dělat. Vezměme si nyní k srdci tyto rady i my

„Místo způsobů, které se ukázaly obtížné, jako je například (seškrtání) příplatků za práci v neděli, najděte snadnější řešení v rámci kolektivních smluv. Stále ještě zbývá několik dní, než parlament začne o opatřeních kabinetu jednat,“ řekl Sipilä. Dodal, že celý vládní úsporný balík by mohlo nahradit například prodloužení pracovní doby o dvacet minut či zřeknutí se některých příplatků.

Finsko se v souvislosti s hospodářskou krizí již tři roky potýká s recesí a s vysokou mírou nezaměstnanosti, ta nyní činí skoro deset procent.