Profil: Margaret Thatcherová změnila Británii

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová Zdroj: ctk

Do aktivní politiky Margaret Thatcherová vstoupila v padesátých letech. V roce 1959 byla zvolena do Dolní sněmovny jako poslankyně za britskou Konzervativní stranu.
V roce 1974 byla Thatcherová zvolena předsedkyní konzervativců. V roce 1979 se stala po předčasných volbách britskou premiérkou, jako první žena v historii. V čele vlády zůstala jedenáct let až do roku 1990.
Thatcherová prosazovala konzervativní hodnoty spojené s ekonomickým liberalismem a politiku nízkých daní. Snažila se také omezit imigraci a snížit vliv odborů.
Thatcherová přebírala vládu, když Británie ztrácela pozici světové velmoci. Tvrdá a rázná hospodářská opatření, mimo jiné krácení veřejných výdajů, rušení úřadů a poradních sborů, snížení daní z příjmu a zdvojnásobení daně z obratu, k nimž Thatcherová sáhla, přinesla pozitivní změny. Zhoršila se ale situace nevýdělečných kulturních a vzdělávacích institucí a zvyšoval se počet nezaměstnaných.
V zahraniční politice se snažila posílit pozici Spojeného království, zejména prostřednictvím spolupráce se Spojenými státy, vedenými prezidentem Ronaldem Reaganem.
15
Fotogalerie
Rozhodností a neústupností si vysloužila přezdívku "železná lady". Díky ní dokázala očistit pošramocenou pověst Velké Británie a vrátit ji mezi velmoci na zahraniční politické scéně. Jediná žena v historii v úřadu britského premiéra Margaret Thatcherová, která dnes ve věku 87 let zemřela, stála v čele vlády 11 let.

O milnících v životě jedné z nejvýraznějších politických osobností 20. století si přečtěte ve fotogalerii: