Prokurátoři vyšetřují rakouského kancléře Kurze pro podezření z úplatkářství

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz Zdroj: Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz je vyšetřován pro podezření z úplatkářství a zneužití důvěry. Podle agentury Reuters to dnes oznámili rakouští protikorupční prokurátoři. Stalo se tak po razii v centrále Kurzových lidovců (ÖVP), kancléřství a ministerstvu financí. Rakouské úřady zároveň oznámily, že spolu s Kurzem vyšetřují dalších devět lidí.

Kurz a jeho kolegové podle sdělení státního zastupitelství pro hospodářskou kriminalitu a korupci (WKStA) čelí podezření, že si koupili kladný mediální obraz za peníze daňových poplatníků.

Podle WKStA kauza začala v roce 2016, kdy Kurz počal jako ministr zahraničí usilovat o nejvyšší pozice v ÖVP a o kancléřství. Podle vyšetřovatelů existují náznaky, že v zájmu Kurze byly použity prostředky ministerstva financí na zveřejnění "výhradně politicky motivovaných, někdy zmanipulovaných průzkumů společností pro výzkum veřejného mínění". Podle rakouských médií úřady podezírají ministerstvo financí z nákupu reklam v bulvárním listu výměnou za kladné průzkumy a články o Kurzovi a jeho straně.

ÖVP a mediální společnost obvinění odmítají.