Protesty proti Putinovi přivedly do ulic ruských měst tisíce lidí. Navalnyj byl zadržen

Demonstrace v Moskvě

Demonstrace v Moskvě Zdroj: ČTK

Demonstrace v Moskvě
Demonstrace v Moskvě
Demonstrace v Moskvě
Demonstrace v Moskvě
Demonstrace v Moskvě
12
Fotogalerie

Ruský opozičník Alexej Navalnyj svolal na dnešní den demonstraci v ruské metropoli i v celé řadě dalších měst, kterých se účastní tisíce lidí. Navalnyj je patrně nejvýraznějším oponentem Vladimira Putina. Navalnyj byl zadržen policií.

Povolená demonstrace na periferii Moskvy se přesouvá hlouběji do centra, kde probíhají oslavy státního svátku. Úřady před pořádáním nepovolených protestů varují. Březnové demonstrace bez povolení úřadů v Moskvě vedly k zatčení stovek lidí.

Shromáždění se ale odehrává bez Alexeje Navalného. Hlavní organizátor demonstrací byl zadržen policií nedaleko svého bydliště.

Vedle metropole se protestuje i v dalších městech – Omsku, Čeljabinsku nebo Novosibirsku. V Moskvě a Petrohradu policie zatkla více než sto lidí.

Protestující v Moskvě i dalších městech se vymezují proti vládě prezidenta Putina a premiéra Medveděva, proti korupci a požadují i registraci Navalného do prezidentských voleb, které Rusko čekají příští rok. Navalnyj se jich ale účastnit nemůže kvůli podmínečnému odsouzeni, které považuje za účelové.