Proti Islámskému státu musíme bojovat společně, vyzvala Moskva Západ

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Kreml dnes vyzval Evropu a Spojené státy ke spolupráci v boji s teroristy z organizace Islámský stát (IS) a varoval, že pokusy odstranit syrský režim prezidenta Bašára Asada situaci jen zhoršují. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v prohlášení zdůraznil, že šíření vlivu muslimských extremistů Moskvu znepokojuje.

„Není tajemstvím, že ruská strana na té nejvyšší úrovni vyjadřuje zvýšené znepokojení nad tím, jak se dál rozšiřuje vliv takzvaného Islámského státu, jak roste území v Sýrii a v Iráku ovládané teroristy,“ citovala agentura TASS z prohlášení Peskova. „Moskva znovu vyzývá Evropu a USA ke spolupráci v boji s terorismem a s Islámským státem,“ dodal kremelský mluvčí.

Putin podle Peskova téma spolupráce v boji s terorismem sám opakovaně nastoluje v besedách se světovými státníky včetně prezidenta USA Baracka Obamy. „Detailně to probíral s panem Obamou i při jejich posledním rozhovoru,“ řekl mluvčí. Podle dostupných informací spolu oba prezidenti hovořili naposledy telefonicky v polovině července.

Odstranit Asada? Kontraproduktivní snaha, tvrdí Moskva

Peskov zároveň kritizoval „řadu zemí“, které podle něj boj proti terorismu komplikují svými pokusy odstranit syrský režim. Aniž jmenoval Spojené státy, narážel tak ruský mluvčí na nový americký plán týkající se Sýrie, kde chtějí USA vést nálety na obranu svých spojenců bez ohledu na to, že by to mohlo ohrozit syrskou armádu loajální Asadovi.

Americký záměr v pondělí v Kataru kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něhož americké plány boj s terorismem zkomplikují.