Průlom pro konopí v Německu: soud povolil chronicky nemocným pěstování

Chronicky nemocní pacienti v Německu si mohou pěstovat konopí k léčebným účelům, pokud jim žádný jiný prostředek nepomáhá proti bolestem. Podle televize N24 o tom dnes rozhodl správní soud v Kolíně nad Rýnem. Je to poprvé, kdy v Německu úřady nebo soud daly svolení k pěstování konopí. Soudce ale zdůraznil, že rozsudek nic nemění na zákazu rekreačního užívání marihuany.

Podle rozsudku je pěstování konopí přípustné pouze jako nouzové řešení. Podmínkou pro to je, aby pacienti podstoupili lékařské vyšetření a to prokázalo, že jiný prostředek je nedokáže účinně zbavit bolesti. Zároveň musejí být pro pacienty nedostupné specializované lékárny, které léky z konopí prodávají.

Soudce zároveň zdůraznil, že se nic nemění na zákazu pěstování konopí, pokud rostliny slouží k rekreačnímu užívání marihuany. Ta je v Německu nadále zařazena mezi nelegální drogy a její držení je trestné.

V lékárnách příliš draho

Správní soud rozhodoval o žalobě pěti lidí, kterým úřady dosud zakazovaly pěstování konopí pro léčebné účely. Všech pět žalobců mělo lékařské povolení pro užívání konopí, jeho nákup ve specializovaných lékárnách si ale nemohli dovolit, protože ho nehradí pojišťovny. Měsíční dávka konopí v lékárnách stojí několik set eur.

V Německu má lékařské svolení k užívání konopí zhruba 300 lidí. Látka slouží především lidem trpícím roztroušenou sklerózou nebo lidem po vážných úrazech. Nemocní se řadu let snaží získat povolení k pěstování konopí pro vlastní potřebu, neboť náklady jsou výrazně nižší než při nákupu v lékárnách. Úřady ale povolení dosud odmítaly udělit kvůli obavám, že se tím otevře cesta k legalizaci pěstování konopí pro rekreační účely.