Průzkum: Le Penová regionální volby nevyhraje

šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: CTK

Předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová ani její neteř a stranická kolegyně Marion Maréchalová Le Penová podle aktuálních průzkumů ve druhém kole francouzských regionálních voleb nezvítězí. V prvním kole přitom obě političky v regionech, v nichž kandidovaly, porazily své protivníky se ziskem zhruba 40 procent hlasů.

Marine Le Penová zvítězila minulou neděli v severofrancouzském regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie, její šestadvacetiletá neteř Marion porazila protikandidáty v jihofrancouzském regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Socialisté nahráli konzervativcům

Šéf socialistů Jean-Christophe Cambadélis už v pondělí oznámil, že své kandidáty v těchto dvou regionech nenasadí, aby znemožnil vítězství FN. Část socialistických voličů tak v neděli pravděpodobně svůj hlas odevzdá kandidátovi středopravých Republikánů exprezidenta Nicolase Sarkozyho, kteří se umístili už v prvním kole na druhém místě.

Podle průzkumu veřejného mínění ústavu TNS-Sofres, který přinesl deník Le Figaro, by mohl kandidát Republikánů Christian Estrosi porazit Marion Maréchalovou Le Penovou poměrem hlasů 54 ku 46 procentům. Na severu země by Marine Le Penovou mohl středopravicový kandidát Xavier Bertrand porazit poměrem 53 ku 47.

Prohru Marion Maréchalové Le Penové předpovídá i průzkum ústavu Odoxa pro list Le Parisien-Aujourd'hui a televizní stanici BFMTV. Protikandidátovi Estrosimu by podle této ankety dalo přednost 52 procent voličů.

Nacionalistům pomohly útoky

Vedení 13 francouzských regionů může v neděli vybírat 44,6 milionu voličů. V prvním kole zvítězila s 27,7 procent hlasů krajně pravicová FN, na druhém místě se umístily Republikáni s 26,6 procent a na třetím socialisté prezidenta Françoise Hollandea s 23,1 procenta. Zatímco FN vyhrála v šesti regionech, Republikáni byli úspěšní ve čtyřech a levice ve třech.

Le Penové a její Národní frontě nahrává podle pozorovatelů zklamání mnohých voličů tradiční levice a pravice, ale i nedávné teroristické útoky v Paříži, při nichž zahynulo 130 lidí. FN totiž dlouhodobě jako jediná strana označuje islámské přistěhovalce za zdroj násilností v zemi a odmítá další migranty.

FT: Le Penová? Francie potřebuje lepší cestu k sesazení vládnoucí garnitury