Průzkum mezi ekonomy: Recese v USA prý zatím není pravděpodobná

USA

USA Zdroj: profimedia

Další hospodářská recese ve Spojených státech není v příštích 12 měsících pravděpodobná. Nelze však očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy.

Americkou ekonomiku budou podle průzkumu i v příštím roce brzdit slabé spotřebitelské výdaje a vysoká míra nezaměstnanosti. Pravděpodobnost příchodu další recese v příštích 12 měsících činí podle dotazovaných ekonomů 26 procent. V červnu přitom ekonomové tuto pravděpodobnost odhadovali pouze na 15 procent.

Ve třetím čtvrtletí by americká ekonomika měla podle průzkumu stoupnout o dvě procenta a ve čtvrtém o 2,2 procenta. To podle agentury AP není dostatečné k výraznějšímu snížení nezaměstnanosti.

Míra nezaměstnanosti v USA v červenci mírně klesla na 9,1 procenta z červnových 9,2 procenta. Podle průzkumu bude na konci letošního roku činit devět procent.

Hlavním rizikem jsou slabé spotřebitelské výdaje

Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílí zhruba 70 procenty. Podle průzkumu představují slabé spotřebitelské výdaje významné riziko pro ekonomiku.

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,3 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících. V prvním pololetí tak americká ekonomika stoupla pouze o necelé procento a zažila nejslabší období od konce recese.

Obavy z návratu hospodářské recese ve Spojených státech a z šíření dluhové krize v Evropě vedly v uplynulém měsíci k propadu amerických akcií o zhruba 15 procent, upozornila agentura AP.