Průzkum: Většina Katalánců odmítá samostatnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Toshiko Sakurai via Flickr

Většina obyvatel Katalánska nesouhlasí s krokem dvou tamních politických stran, které chtějí zahájit proces vedoucí k odtržení tohoto regionu od Španělska. V průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil deník El País, se 51 procent respondentů postavilo proti rezoluci o vytvoření nezávislého Katalánska, 42 procent lidí ji naopak podporuje.

Průzkum připravený společností Metroscopia se ptal i na to, zda by lidé v případném referendu osamostatnění Katalánska podpořili. Pro by bylo 41 procent oslovených, proti pak 49 procent. Ještě před zářijovými regionálními volbami byla podpora nezávislosti vyšší - 45 procent.

Dvě katalánské separatistické strany - Společně pro Ano (JXS) a Kandidátka lidové jednoty (CUP) - tento týden představily v regionálním parlamentu návrh rezoluce oznamující oficiální zahájení procesu odtržení tohoto španělského regionu a vytvoření nezávislé republiky. Hlasovat by se o něm mělo začátkem listopadu. Obě strany získaly v nedávných volbách dohromady 72 křesel ve 135členném katalánském parlamentu.

Katalánci si stěžují mimo jiné na to, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic. Španělská vláda chce vyhlášení nezávislosti Katalánska zabránit. Premiér Mariano Rajoy rezoluci separatistických stran označil za protiústavní a řekl, že bude suverenitu země hájit všemi dostupnými prostředky.