První elektronické volby v Africe: V Namibii volí prezidenta a parlament

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Obyvatelé Namibie volí dnes nového prezidenta i parlament. Překvapení se nečeká, vládní Lidová organizace Jihozápadní Afriky (SWAPO) vládne zemi už od získání nezávislosti v roce 1990. Vůbec poprvé na africkém kontinentu se ale hlasuje elektronicky.

Novým prezidentem se stane s největší pravděpodobností třiasedmdesátiletý předseda strany SWAPO a současný premiér Hage Geingob. Dosavadní prezident Hifikepunye Pohamba odsloužil už dvě volební období, a znovu tak kandidovat nemohl. V parlamentu si SWAPO s největší pravděpodobností udrží dvoutřetinovou většinu. V minulých volbách získala tato strana 75 procent hlasů.

V zemi na jihozápadě Afriky je 1,2 milionu oprávněných voličů. Asi pětinu z nich tvoří mladí lidé narození do svobody po získání nezávislosti na sousední Jihoafrické republice. Díky elektronickým volebním automatům vybaveným dotykovými displeji mohou být předběžné výsledky voleb známy již několik hodin po uzavření zhruba 4000 volebních místností ve 20:00 SEČ. Oficiální výsledky se očekávají v sobotu.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje

Volby přes internet nahrají populismu, varují politologové