První kamiony ruského konvoje už popojely k ukrajinskému odbavení

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení Zdroj: ctk/ap

Celníci na ukrajinské straně hranice dnes začali po ruské kontrole odbavovat první vozidla z ruského humanitárního konvoje vyslaného na východní Ukrajinu. Podle agentury Reuters to oznámila ukrajinská pohraniční stráž. Červený kříž podle agentury Interfax-Ukrajina odhaduje, že první ruské kamiony by mohly přejet hranice v pátek.

„Ukrajinští pohraničníci začali kontrolovat první vozy (…). Odbaveny by měly být v pátek,“ oznámil Červený kříž v komuniké.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko se již vyjádřil, že Červený kříž sám určí způsob, jak ruské kamiony pojedou po předem určené trase do Luhanska. V samém městě je už určeno místo, kde vyloží náklad, který má mezinárodní organizace dále distribuovat.

Na ukrajinské straně hranice nyní má pokračovat odbavení více než 200 kamionů. Konvoj se přitom u hranice mezi Ruskem a Ukrajinou zdržel týden. Ukrajinské úřady totiž pochybovaly o skutečné povaze konvoje, neboť panovaly obavy, že místo strádajícím obyvatelům je ve skutečnosti určen proruským separatistům na východě Ukrajiny a že převáží vojenské dodávky, což Moskva popírá.

Nejistota panuje také ohledně bezpečnostních garancí při průjezdu konfliktní oblastí východní Ukrajiny.

Ruská diplomacie dnes požádala Radu bezpečnosti OSN, aby vyzvala k příměří na Ukrajině během distribuce pomoci. Ujistila také, že jak Moskva, tak separatisté poskytli konvoji bezpečnostní záruky.

Humanitární pomoc je určena především obyvatelům bašty separatistů Luhansku a jeho okolí, kde ukrajinská armáda stále svádí prudké boje se vzbouřenci. Město je už 19 dní v obležení a potýká se s přerušením dodávek vody a elektřiny.

V bojové zóně na humanitární pomoc čekají desetitisíce lidí. Kyjev dnes oznámil, že na západní Ukrajinu dorazila humanitární pomoc z Polska. Oblečení, topná tělesa i školní potřeby byly rozděleny mezi uprchlíky z východu země a z anektovaného Krymu.