Půl bilionu dolarů. MMF shání peníze na zmírnění dopadů krize

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodní měnový fond (MMF) si chce zajistit až půl bilionu dolarů (asi deset bilionů Kč) na zmírnění dopadů finanční krize. Další peníze potřebuje k tomu, aby mohl poskytnout nové úvěry až za bilion dolarů (zhruba 20 bilionů Kč) těm zemím, které jsou v největších problémech. Informované zdroje ale tvrdí, že fond bude potřebovat možná ještě víc. O zvýšení jeho zdrojů bude ve čtvrtek jednat schůzka činitelů G20 v Mexiku.

„Na základě našich odhadů, podle nichž bude v celém světě v nadcházejících letech potenciálně zapotřebí finanční pomoc asi za bilion dolarů, má fond v úmyslu zajistit si další zdroje v objemu až 500 miliard dolarů,“ píše se ve zprávě měnového fondu.

Zdroje agentury Reuters nicméně tvrdí, že fond uvažuje o posílení zdrojů až o 600 miliard dolarů. Některé členské země ale trvají na tom, že Evropa musí nejprve sama udělat víc. To bude i jedno z hlavních témat zmíněné schůzky zástupců největších ekonomik G20. Mexiko v letošním roce skupině předsedá.

„Řada zemí si přeje, aby Evropané přijali hlubší a jasnější kroky což v tuto chvíli znamená více zdrojů do jejich stabilizačního fondu,“ podotkl zdroj z brazilské vlády, který už je v Mexiku. Guvernér kanadské centrální banky Mark Carney řekl, že není jasné, zda evropské vlády udělaly vše, co je v jejich silách, aby zajistily, že se evropské země dokážou dlouhodobě financovat za přijatelné náklady.

„Pokud má smysl zvyšovat zdroje MMF, pak se zdá, že hlavní důraz musíme věnovat dopadů evropské krize na nevinné země,“ řekl Carney na tiskovém brífinku v Ottawě. Jiný zdroj pak uvedl, že vedle Kanady chtějí nejprve o příspěvku Evropy k řešení krize jednat i Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea.

MMF sdělil, že uvedených 500 miliard dolarů už zahrnuje 200 miliard USD, které fondu slíbily evropské země. „V této fázi zjišťujeme možnosti financování a nebudeme poskytovat žádný další komentář, dokud neskončí nezbytné konzultace s členskými zeměmi,“ uvedl fond. Dalších 100 miliard, o kterých hovoří zdroje, má sloužit jako polštář.

Měnový fond v posledních zhruba dvou letech vynaložil asi třetinu svých zdrojů na pomoc zemím eurozóny. MMF se obává, že vzhledem k horším vyhlídkám globální ekonomiky budou pomoc potřebovat i některé mimoevropské země, proto musí finanční zdroje doplnit.

Úvěrová kapacita MMF se v současné době pohybuje kolem 380 miliard dolarů, odhaduje však, že ve střednědobém výhledu bude možná potřebovat až bilion dolarů. Tento odhad předpokládá, že se výrazně zhorší stav globální ekonomiky.

K posílení zdrojů MMF by měla přispět i Česká republika, na kterou připadá podíl asi 4,5 miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun). Premiér Petr Nečas ale řekl, že částka, kterou Česká republika poskytne, bude muset být výrazně nižší.