Půst od úsvitu do soumraku. Pro čtvrtinu obyvatel světa začíná ramadán

Dívky studují Korán na Severní Sumatře.

Dívky studují Korán na Severní Sumatře. Zdroj: ctk

Muži předčítají verše z Koránu v mešitě v hlavním městě Jemenu Sanaa.
Ochlazení za horkých Pakistánských dní.
Hromadná modlitba na Severní Sumatře.
Příprava večerního jídla v Kábulu
Osamělá dívka studuje Korán v Jakartě.
6
Fotogalerie
Pro 1,6 miliardy lidí, tedy pro čtvrtinu obyvatel této planety, začal v pondělí postní měsíc ramadán. Po čtyři týdny se věřící muslimové budou od rozbřesku do soumraku postit a jíst budou moci pouze po setmění. Půst v devátém měsíci lunárního kalendáře, jaký používá muslimský svět, je jedním z pěti pilířů islámu.

Výjimky z půstu jsou povoleny pouze pro zvláštní případy - pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy, pro lidi na cestách a malé děti.

Duchovním posláním ramadánu je odtrhnout se od pozemských záležitostí a soustředit se na víru a na své bližní. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán a platilo, že o ramadánu se nemá válčit. Lidé se mají věnovat četbě koránu a náboženskému rozjímání.

V muslimském světě se v těchto dnech dostávají na pořad nekonečné televizní seriály a rodinné večerní sešlosti, při nichž se plnou měrou konzumuje. Duchovní proto varují před trendem, při němž se čas určený původně meditaci stává měsícem konzumu a zábavy.

Muslimský kalendář se řídí měsíčními cykly a o začátku ramadánu není do poslední chvíle jasno, neboť se čeká na výrok znalců pověřených sledováním nebe a zaznamenáním prvních známek nového měsíce. V Saúdské Arábii jako kolébce islámu jej spatřili až v neděli večer, takže začátek půstu byl stanoven na pondělí. Zahájení se týká nejenom zemí v Perském zálivu, ale také v Asii, dále Jordánska, Egypta, nebo palestinských území. Pondělí jako první den ramadánu vyhlásila také mešita ve floridské Tampě.

Za porušení půstu i vězení

V mnoha zemích je kvůli ramadánu zkrácena nebo upravena pracovní doba a také školní výuka. Jak připomněla agentura AP, v některých zemích jako v Saúdské Arábii nebo Spojených arabských emirátech může být dospělá osoba konzumující o ramadánu na veřejném místě jídlo potrestána pokutou i vězením. Může se to týkat i cizinců.

Půst večer přeruší jídlo zvané iftár, které bývá bohaté a při němž nesmí chybět datle. Ramadán je také měsícem charity a pomoci bližním a jednou z forem této pomoci může být přispění na večeři pro chudé.

Ramadán končí veselým svátkem íd al-fitr, který letos bude podle kalendáře používaného v Mekce 6. července. Připadá na první den desátého měsíce lunárního kalendáře a na rozdíl od ramadánu v něm muslimové nesmějí držet půst. Íd al-fitr se většinou slaví tři dny a je povinností poskytnout při něm pomoc chudým.