Putin je pod ekonomickým tlakem

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

První rok třetího funkčního období ruského prezidenta Vladimira Putina patřil mezi hospodářsky nejnáročnější období v jeho kariéře. Ekonomika země roste pomalu a Rusové mají pocit, že se šéfovi Kremlu nedaří naplnit své předvolební sliby.

Zatímco během první Putinovy éry v Kremlu rostl HDP země každý rok v průměru o sedm procent, loni se ruská ekonomika zvedla o 3,4 procenta. Pro letošek se přitom očekává ještě o procento nižší růst. Prezident se v posledních týdnech pokusil svalit zodpovědnost na premiéra Dmitrije Medveděva a jeho tým. Ministry vyzval, ať se zlepší, nebo budou muset odejít. Vláda má do poloviny měsíce přijít s návrhy na nastartování růstu.

„Medveděv je ve velice složité pozici. Mnoho opatření, které by měl učinit, závisí na Putinovi. Jediná věc, kterou může za těchto okolností do 15. května udělat, je předložit pravdivou a kritickou zprávu o současné situaci,“ poznamenal nedávno pro agenturu Bloomberg Igor Jurgens, který Medveděvovi radil, když byl prezidentem.

Úkol kabinetu je o to náročnější, že Putin trvá na zachování pravidel fiskální disciplíny. Vládní tým ale dostal za úkol vymyslet mechanismus využití ropných a plynových zdrojů uložených ve fondu národního blahobytu na infrastrukturní projekty. Prostředky v něm mají přitom sloužit ke stabilitě penzijního systému. Hovoří se o možném přesměrování 200 až 400 miliard rublů (asi 251 miliard korun).

„Potřebujeme přesun k novému modelu hospodářského růstu. Dnes je jasné, že beze změn naše ekonomika nemá seriózní vyhlídky růstu,“ zdůraznil ovšem Medveděv, jenž propaguje omezení státní role v ekonomice a snížení závislosti na těžbě surovin rozvojem dalších odvětví.

Putin sice zůstává oproti západním lídrům poměrně populární, podle dubnového průzkumu ale Rusové nechtějí, aby kandidoval ještě příště. Většina volá po zcela nové tváři.

Car Vladimir se slavně vrací do Kremlu. V podhradí kulhá zchromlá ekonomika