Putin jmenoval novou vládu, klíčové pozice kontroluje

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin dnes jmenoval novou ruskou vládu, kterou vede jeho předchůdce v Kremlu, premiér Dmitrij Medveděv. Ačkoli se v kabinetu objevilo mnoho nových tváří, pozorovatelé soudí, že klíčové pozice prostřednictvím svých lidí nadále kontroluje expremiér Putin. Za "hlavní senzaci" se považuje jmenování dosavadního náčelníka moskevské policie Vladimira Kolokolceva ministrem vnitra.

„Přeji vám úspěch. Práce je složitá, nanejvýš konkrétní. Světová ekonomika je v nejasné situaci, nejasných je velice mnoho okolností. V těchto podmínkách budete uskutečňovat program rozvoje Ruska,“ řekl Putin novým ministrům.

Předchozí kabinet, vedený poslední čtyři roky Putinem jako premiérem, podal v souladu s ústavou demisi po nástupu nového prezidenta do Kremlu 7. května. Následující den Putin jmenoval Medveděva novým premiérem.

Ačkoli oba členové vládnoucího tandemu oznámili už loni v září, že si po letošních prezidentských volbách funkce v čele státu a vlády prohodí, nový kabinet vznikal na ruské poměry nezvykle dlouho. Komentátoři spekulovali o mocenském soupeření „liberálů“ a „jestřábů“ v zákulisí Kremlu, premiér Medveděv zase průtahy vysvětloval tím, že vládu obměňuje ze tří čtvrtin.