Putin k EU: Zrušte víza a nekritizujte

Summit Rusko-EU

Summit Rusko-EU Zdroj: reuters

Vladimir Putin představitelům Evropské unie na summitu v Petrohradu ukázal, že po návratu do Kremlu hodlá dostát pověsti nekompromisního lídra. Vyjádřil nespokojenost nad pomalým rušením víz mezi sedmadvacítkou a Ruskem a dal najevo, že není zvědavý na její kritiku.

„Skutečné partnerství je nemožné, když existují víza, která brání kontaktům mezi lidmi,“ poznamenal prezident. Vylíčil historku z nedávné cesty do Německa a Francie, kdy kvůli opožděné tiskové konferenci údajně hrozilo ruským novinářům, že jim vyprší víza, která dostali na pouhý den. „A co měli asi tak dělat? Vstát a odejít?“ ptal se unijního prezidenta Hermana Van Rompuye a předsedy Evropské komise Josého Barrosa.

Podotkl, že obavy z přílivu zločinců jsou zbytečné, protože všichni, kteří chtěli do unie proniknout, už tam jsou. Ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil některé nové členy EU z toho, že vízovou záležitost politizují. Konkrétní země ale nejmenoval.

Barroso poznamenal, že hlavním problémem jsou technické záležitosti související s bezpečností na hranicích.

Putin zástupce Bruselu vyzval k pragmatické spolupráci v obchodním stylu a dal najevo, že už má dost debat o některých tématech. „Kamkoli přijedu, vždy tam padne základní otázka – o osudu pana (Michaila) Chodorkovského,“ poznamenal v souvislosti s opozičním letákem, jenž hovoří o existenci 40 ruských politických vězňů. Dodal, že Evropský soud pro lidská práva neshledal případ Chodorkovského politicky motivovaným. Výrok soudu se ale týká jen prvního rozsudku nad někdejším ropným magnátem.

Čtěte také:

Hollande s Putinem se neshodli v názoru na řešení syrské krize

Putin vyrazil na lov běloruských podniků

Putin do USA nepojede, prý na to nemá čas

Putin rovněž prohlásil, že podporuje návrh zákona, který razantně zvyšuje pokuty za přestupky na demonstracích. „Každý, kdo není ve vězení, se v současnosti chystá na novou protestní akci. To je normální. Jediné, co je třeba učinit, je včlenit do naší legislativy normy, které platí v mnoha evropských zemích k regulaci těchto aktivit,“ vysvětlil.

Plány oligarchy

Miliardář Michail Prochorov, který dosáhl poměrně velkého úspěchu v prezidentských volbách, zakládá stranu, jež „bude mít 500 členů, ale reprezentovat bude šest milionů voličů“. Včera potvrdil, že pošilhává po křesle moskevského starosty. Současnému šéfovi metropole Sergeji Sobjaninovi vyprší mandát až v roce 2015. Navíc není ještě jasné, jak bude volba starosty vypadat.