Putin nařídil urychlit stavbu nového kosmodromu Vostočnyj

Kosmodrom Baikonur

Kosmodrom Baikonur Zdroj: CC: Nasa/ wikipedia.org

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil urychlit práce na nově budovaném kosmodromu Vostočnyj, který má zemi zbavit závislosti na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Putin rovněž prohlásil, že i přes ekonomické potíže související s připojením ukrajinského Krymu a západními sankcemi vyčlenilo Rusko do roku 2015 na stavbu 50 miliard rublů, což je přes 28 miliard korun.

„Naše vlastní kosmická infrastruktura a moderní síť kosmodromů umožní Rusku posílit pozici přední vesmírné supermocnosti a zajistí mu nezávislost ve vesmírné činnosti,“ řekl Putin, který dnes nad staveništěm provedl inspekční let v helikoptéře. „V budoucnu se kapacita kosmodromu rozšíří, aby posloužil programům na průzkum Měsíce, Marsu a dalších vesmírných objektů,“ dodal.

Na Vostočnyj, který vyrůstá v Amurské oblasti na východě země nedaleko hranic s Čínou, doposud Moskva vynaložila 100 miliard rublů, tedy takřka 56,5 miliardy korun. Stavba podle Putina zaostává asi tři měsíce za plánem, neboť na místě pracuje zhruba 6000 dělníků, což je polovina zamýšleného počtu. Kosmodrom má být dokončen do roku 2018.

Velkolepé plány

Mezitím dnes ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin podle agentury TASS oznámil, že Putin odsouhlasil plán na vyvinutí super těžké rakety, která bude schopná dopravit do kosmu náklad o hmotnosti 120 až 150 tun. Pokud by Rusové takovou nosnou raketu vyvinuli, překonali by tím rekord, který drží americká raketa Saturn V. Ta na nízkou oběžnou dráhu kolem Země vynesla 118tunový náklad.

Práce na novém ruském nosiči ale podle Rogozinova prohlášení nezačnou ihned. Nejdříve budou dokončeny všechny chystané třídy raket Angara, které mají nahradit stávající rakety Sojuz a Proton. Letos v červenci Rusko uskutečnilo první zkušební let Angary, který byl zároveň prvním letem zcela nové ruské rakety od sovětských dob. Z ještě nedokončeného kosmodromu Vostočnyj má Angara poprvé odstartovat příští rok, v roce 2018 se počítá s prvním pilotovaným startem.