Putin nasbíral více hlasů než při minulých volbách

Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál.

Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál. Zdroj: Reuters

Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál.
Vladimir Putin během prezidentských voleb
Prezidentský kandidát, nacionalista Vladimir Žirinovskij odevzdává svůj hlas
Kandidát Komunistické strany Pavel Grudinin opouští volební místnost
Prezidentský kandidát a předseda Liberálně demokratické strany, nacionalista Vladimir Žirinovskij
26
Fotogalerie

Vladimir Putin podle očekávání s přehledem a velkým náskokem obhájil už v prvním kole šestiletý prezidentský mandát. Po sečtení téměř všech hlasů je Putinův zisk 76,67 procent, volilo jej přes 55 milionů Rusů. Volební účast dosáhla 67,4 procenta. Při minulých volbách v roce 2012 pro Putina hlasovalo 63,6 procenta Rusů s volebním právem.

Putin má tak podle všeho zajištěn mandát do roku 2024, kdy mu bude 71 let. Politickou scénu největší země světa ovládá už 18 let - čtrnáct let byl prezidentem a čtyři roky předsedou ruské vlády. Jeho popularita se udržovala na stabilně vysoké úrovni, Rusové oceňovali stabilitu země, připojení ukrajinského Krymu k Rusku a operace ruské armády v Sýrii.

V Moskvě podle údajů volební komise Putin dostal 72 procent, v Petrohradě 79 procent a na Krymu dokonce 92 procent hlasů. V Čečensku, jemuž vládne Putinův oddaný stoupenec Ramzan Kadyrov, hlasovalo pro dosavadního prezidenta 93 procent voličů.

Na druhém místě se daleko za Putinem umístil kandidát komunistů Pavel Grudinin s 11,8 procenta hlasů a na třetím nacionalista Vladimir Žirinovskij, který získal 5,6 procenta hlasů. Na čtvrtém místě skončila kandidátka liberální opozice Xenija Sobčaková s 1,6 procenta hlasů. Další uchazeči dostali jedno procento a méně.

Ke znovuzvolení Putinovi dosud gratulovali čínský prezident Si Ťin-pching, bolivijský prezident Evo Morales a venezuelský prezident Nicolás Maduro, informovala agentura TASS.

Si Ťin-pching, který byl sám v sobotu znovu zvolen a po změně ústavy bude moci setrvat ve funkci i po vypršení druhého mandátu, vyzdvihl, že čínsko-ruské vztahy "jsou nyní lepší než kdykoli dříve". Moskva a Peking, stálí členové Rady bezpečnosti, často zaujímají stejnou pozici, například ohledně Sýrie či KLDR, odlišnou od stanoviska západních zemí, připomíná agentura AFP.

Online přenos

Online přenos

7. října 2018 · 09:57

Vysoká volební účast

Senátní volby letos s účastí 42,3 procenta zaznamenaly druhý nejvyšší zájem voličů v historii. Více lidí přišlo jen v roce 2010 (44,6 procenta).

7. října 2018 · 09:38

Zisk mandátů v Praze

ODS získala 14 mandátů do pražského 65členného zastupitelstva. Druzí Piráti mají 13 mandátů, stejně jako třetí Praha Sobě a čtvrté TOP+STAN. Hnutí ANO, jež mělo v minulém období primátorku, v Praze skončilo na pátém místě. Bude mít 12 křesel.

7. října 2018 · 09:30

Oslabení extremistů ve volbách je dobré pro ekonomiku

Oslabení politických stran pohybujících se na hranici extremismu a úspěch středových a zejména pravicových stran v obecních volbách je příznivou zprávou z hlediska dalšího ekonomického rozvoje i z hlediska mezinárodních investorů. Myslí si to například analytici Lukáš Kovanda z Czech Fund, Štěpán Křeček z BH Securities nebo Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. 

19. března 2018 · 00:58

Online přenos pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

19. března 2018 · 00:57

Bude Kreml zklamán volební účastí?


Ruská státní televize oznámila předběžné výsledky voleb, Vladimir Putin získal přes 70 procent hlasů. Volební účast nicméně zatím komise vyčísluje kolem 60 procent, tedy o pět procentních bodů níže, než v kolik Kreml doufal, připomíná list New York Times.

18. března 2018 · 22:25

Putin má po sečtení poloviny hlasů má 75 procent

Ruský prezident Vladimir Putin má po sečtení poloviny volebních lístků na svém kontě 75 procent hlasů. Oznámila to v Moskvě ústřední volební komise. Za Putinem s velkým odstupem následuje komunistický kandidát Pavel Grudinin se 13,4 procenta hlasů, třetí je nacionalista Vladimir Žirinovskij s 6,2 hlasů. Při minulých volbách v roce 2012 pro Putina hlasovalo 63,6 procenta Rusů s volebním právem. Opozice upozornila na četné podvody a nesrovnalosti při hlasování, z nichž část připustila i volební komise.

18. března 2018 · 21:53

Délkou faktického vládnutí již Putin překonal letitého sovětského vůdce Leonida Brežněva, déle se u kormidla moci udržel v moderních ruských dějinách jen komunistický diktátor Josif Stalin.

18. března 2018 · 21:52

ladimir Putin se o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii dozvěděl z médií. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci se zahraničními novináři v Moskvě. Žádné jedy podobné tomu, který byl při útoku použit, Rusko nemá, všechny podobné látky zlikvidovalo, řekl prezident.

"Rusko takové jedy nemá, všechny podobné látky jsme jako první zlikvidovali. Naši partneři své závazky nedodrželi," řekl Putin. "Jsme připraveni podílet se na vyšetřování, ale nevidíme vůli druhé strany," dodal.

18. března 2018 · 21:51

Putin popřel podíl Ruska na otravě exagenta Skripala v Británii

Ruský prezident Vladimir Putin se o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii dozvěděl z médií. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci se zahraničními novináři v Moskvě. Žádné jedy podobné tomu, který byl při útoku použit, Rusko nemá, všechny podobné látky zlikvidovalo, řekl prezident.

"Rusko takové jedy nemá, všechny podobné látky jsme jako první zlikvidovali. Naši partneři své závazky nedodrželi," řekl Putin. "Jsme připraveni podílet se na vyšetřování, ale nevidíme vůli druhé strany," dodal.

18. března 2018 · 21:34
18. března 2018 · 21:27

Ruský prezident Vladimir Putin dnes večer na mítinku v Moskvě poděkoval za podporu a úspěšný volební výsledek, který mu zaručil dalších šest let v nejvyšším kremelském úřadě. Shromáždění v centru metropole bylo věnováno výročí anexe Krymu, vyznělo nicméně jako masová oslava Putinova přesvědčivého vítězství.

"Jste náš tým a já jsem členem vašeho týmu. Všichni, kdo dnes hlasovali, jsou členy našeho všenárodního týmu," prohlásil ruský vůdce. "Čeká nás další úspěch, musíme udržet jednotu," řekl a přítomné strhl ke skandování "Rusko, Rusko".

18. března 2018 · 21:21

Rudé náměstí oslavuje Putinovo vítězství

18. března 2018 · 21:16
18. března 2018 · 19:28

Ústřední volební komise oznámila, že po sečtení 21 procent volebních lístků má Putin na svém kontě 72 procent hlasů.

O počtu hlasujících zatím nejsou přesnější informace. Hodinu před uzavřením volebních místností, kdy se hlasovalo už jen v nejzápadnější Kaliningradské oblasti, ohlásila volební komise účast 60 procent.

V minulých volbách v roce 2012 Putin získal 63,6 procenta odevzdaných hlasů, k volebním urnám přišlo 65,3 procenta oprávněných voličů.

Ústřední volební komise oznámila, že žádná porušení volebních pravidel, která by mohla výsledek voleb ovlivnit, zaznamenána nebyla.

18. března 2018 · 19:14

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumu sociologické služby VCIOM provedeného u volebních místností získal v dnešních prezidentských volbách 73,9 procenta hlasů. Oznámila to agentura TASS. Zvítězil tak podle očekávání už v prvním kole. Volební účast zatím zveřejněna nebyla.

Na druhém místě se podle průzkumu umístil kandidát komunistů Pavel Grudinin s 11,2 procenta a na třetím nacionalista Vladimir Žirinovskij s 6,7 procenta hlasů. Na čtvrtém by měla být kandidátka opozice Xenija Sobčaková s 2,5 procenta.

Podle jiného průzkumu agentury FOM získal dosavadní prezident dokonce 77 procent hlasů.

Ústřední volební komise oznámila, že po sečtení 21 procent volebních lístků má Putin na svém kontě 72 procent hlasů.

18. března 2018 · 19:08

Vladimir Putin podle průzkumu u volebních místností získal v prezidentských volbách 73,9 procenta hlasů. Volební účast zatím zveřejněna nebyla.

18. března 2018 · 17:43

V Dagestánu došlo k napadení a vyvedení nezávislého pozorovatele čtyřiceti muži

18. března 2018 · 17:02

Stížnosti podle předsedkyně volební komise Elly Pamfilovové přicházejí i z Čečenska, přestože tamní vůdce Ramzan Kadyrov se na sociálních sítích pochlubil, že žádné prohřešky zaznamenány nebyly.

Organizování trhů, soutěží a degustací v místech hlasování zákonům neodporuje, uvedla komise v reakci na četné stížnosti, že úřady a instituce touto formou občanům za účast ve volbách de facto platí.

18. března 2018 · 15:49

Na videozáznamu z Dálného východu je podle Navalného vidět, že hlasovací lístky už byly v urnách ještě před tím, než se otevřely volební místnosti, byť podle zákona má být urna prázdná a zapečetěná. Dochází podle něj také ke "klasickému" vhazování padělaných hlasovacích lístků do uren.

18. března 2018 · 15:48

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, kterému úřady nedovolily kandidovat, upozorňuje na falšování voleb a překážky kladené pozorovatelům. Těch má po celé zemi, jak tvrdí, více než 33 tisíc. "Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože (Vladimir) Putin i tak všechny porazí," napsal opozičník na svém webu.

18. března 2018 · 15:22

Několik volebních pozorovatelů podle moskevského rozhlasu pracovníci volebních komisí vykázali mimo hlasovací místnost s odůvodněním, že jejich doklady jsou zfalšované. V čečenské metropoli Grozném jistému pozorovateli pohrozili fyzickou likvidací.

Moskevská média informovala o případech, kdy voliči od komise žádali písemné potvrzení o účasti ve volbách. Potvrzuje to zprávy o tom, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí. Na některých místech přivážejí k hlasovacím místnostem vojáky, studenty a zaměstnance státní sféry nákladní auta. V Ljublinu u Moskvy dostávají hlasující poukazy na levnější nákup lahůdek a bižuterie. V Petrohradě prý volební komise dovolují hlasovat lidem, kteří nejsou ve volebních seznamech.

18. března 2018 · 14:51

Webové stránky ruských státních a prokremelských médií se zaplňují zprávami o hladkém průběhu hlasování, zejména na anektovaném Krymu. Informují o pomoci hlasujícím invalidům, o frontách před hlasovacími místnostmi a o manifestačním hlasování celých rodin. Na Uralu mladý volič Ramis Dajanov při hlasování požádal svou hlasující partnerku o ruku, oznámil server Lifenews. "Volební komise se stala svědkem zrodu nové šťastné rodiny," napsal server.

18. března 2018 · 14:46

Aktivita ruských voličů v dnešních prezidentských volbách je ve většině regionů vyšší, než při posledních volbách v roce 2012. Shodují se na tom státní média. Podle agentury TASS to platí i o Praze, kde po poledni odevzdalo svůj hlas hodně přes tisíc Rusů. Hojnou účast hlásí prý i konzuláty v Karlových Varech a v Brně. V řadě ruských města a oblastí ale podle ruské opozice dochází k volebním podvodům a falšování.

18. března 2018 · 14:06

Francouzský herec Gérard Depardieu odvolil v ruských prezidentských volbách. Hlas odevzdal na ruském velvyslanectví ve Francii. Depardieu má od roku 2013 také ruské občanství.

"Můžeme potvrdit, že hlasoval," oznámilo ruské velvyslanectví v Paříži. Úřad na svých účtech na twiteru a facebooku zveřejnil fotografii zachycující slavného herce při vhazování lístku do urny.

Lucas Léger z francouzské redakce ruské televize RT zveřejnil video s Depardieuem. Herce prý rozladil požadavek na pořízení rozhovoru. "Gérard Depardieu nemá rád, když ho někdo ruší při výkonu povinnosti ruského občana," napsal k tomu Léger.

Ruské občanství udělil Depardieuovi prezident Vladimir Putin, který dnes obhajuje další mandát.

18. března 2018 · 13:44
18. března 2018 · 12:43

Francie neuzná platnost ruských prezidentských voleb organizovaných na anektovaném ukrajinském Krymu. Ve svém prohlášení to dnes podle agentury AFP oznámilo francouzské ministerstvo zahraničí. Rusové dnes volí novou hlavu státu a na Krymu se očekává zvlášť vysoká podpora favorita voleb Vladimira Putina.

18. března 2018 · 12:30

Jiný kraj, jiný mrav

18. března 2018 · 11:48

Demonstrace v Kyjevě během ruských prezidentských voleb

Demonstrace v Kyjevě během ruských prezidentských voleb
Demonstrace v Kyjevě během ruských prezidentských voleb
18. března 2018 · 11:35

Celkem se dnešních voleb zatím zúčastnilo bezmála 17 procent voličů, což je až dvakrát více než ve stejnou dobu v roce 2012. Svůj hlas už odevzdali i někteří prezidentští kandidáti, mezi nimi stávající hlava státu a jednoznačný favorit Vladimir Putin, komunistický kandidát Pavel Grudinin nebo opoziční politik a kritik Kremlu Grigorij Javlinskij.

18. března 2018 · 11:34

Na Čukotce a Kamčatce na východě Ruska se dnes dopoledne středoevropského času uzavřely první volební místnosti. Podle předběžných informací se prezidentských voleb na Čukotce zúčastnilo bezmála 80 procent voličů, na Kamčatce více než 63 procent, napsala agentura RIA Novosti. Účast v sibiřských a dálněvýchodních regionech Ruska se pohybuje od 28 do 100 procent, uvedla ústřední volební komise.

18. března 2018 · 11:12

Volební místnost v Moskvě

18. března 2018 · 10:54

Prezidentských voleb v Moskvě se před šesti lety zúčastnily necelé tři pětiny voličů a Putin v metropoli získal 47 procent hlasů, čili by tu nebyl zvolen hned v prvním kole. Celostátně ovšem vyhrál s téměř 64 procenty hlasů při účasti přesahující 65 procent.

18. března 2018 · 10:53

Před někdejším Palácem pionýrů, nyní Domem mládeže, ve kterém je volební místnost, stojí stánky s laskominami a rybími konzervami, z reproduktorů se linou vlastenecké písně, které střídá výčet úspěchů země. "Rusko, do toho! Do toho Rusko!" hřmí refrén. Ale voliči se trousí po jednom, po dvojicích, nejvýše po malých hloučcích. Převažují zástupci starší a střední generace.

"Jasně, že jsem hlasovala pro Putina. Ví, co dělat, abychom žili lépe," řekla ČTK lékařka Valentina, která je prezidentovým počínáním navýsost spokojena. "Za Putina se nám žije dobře," tvrdí.

"Vybral jsem si Putina, protože v této době a za dané mezinárodní situace představuje jedinou možnost," míní čtyřiatřicetiletý inženýr Andrej. "Až se situace změní, tak se objeví k Putinovi alternativy, které budou s to efektivně řídit tak velkou zemi, jako je Rusko," věří.

18. března 2018 · 10:13

Podle odhadů politologů může Putinovi pomoci především vysoká volební účast. Té se však nedočká v Moskvě, kde je tradičně podprůměrná. I přesto zde převažovali příznivci současného prezidenta.

18. března 2018 · 09:56

Ukrajinské bezpečnostní složky i místní nacionalistické skupiny dnes blokují vstupy do ruských konzulátů na Ukrajině. Kyjev tak brání Rusům žijícím na ukrajinském území volit novou hlavu ruského státu. Jedná se o odvetu za to, že ruského prezidenta mohou volit i obyvatelé Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U policejních zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů . Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

18. března 2018 · 09:52

Podporu získává hlava státu i přímo ve volebních místnostech. Po stížnostech přišla komise se svérázným řešením

18. března 2018 · 09:45

Volby začaly téměř na den přesně, kdy si Evropa připomíná čtyřleté výročí anexe Krymu, ke které došlo 17. března 2014. 

Na Krymu pořádá Moskva prezidentské volby poprvé, tamní komentátoři nevylučují ani devadesátiprocentní podporu ruského vůdce. Podle informace agentury TASS se na poloostrově očekává 40 zahraničních pozorovatelů, nejvíc jich údajně přijede z Francie.

18. března 2018 · 09:43

K volbám bylo přizváno 109 milionů oprávněných voličů. Hlasování trvá od 8:00 do 20:00 místního času. Po skončení se očekávají odhady výsledků, následovat budou průběžně předběžné výsledky podle sčítání hlasů. Konečné výsledky má ústřední volební komise ohlásit do tří dnů.

18. března 2018 · 09:42

Vážení čtenáři, 

vítejte u online přenosu z nedělních voleb, v rámci kterých si Rusko zvolí novou hlavu státu. První odhady by měly být známé večer kolem 19:00 SEČ, v průzkumech však jasně vede Vladimir Putin, a to se ziskem více než 2/3 hlasů.