Putin podepsal smlouvu o připojení Krymu k Rusku

Vladimir Putin během projevu v Moskvě

Vladimir Putin během projevu v Moskvě Zdroj: CTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal krymskou-ruskou smlouvu o připojení Krymu k Rusku a uzavřel tak ústavní proceduru anexe. Krátce před podpisem prezidenta ratifikovali smlouvu jednomyslně poslanci Rady federace, ve čtvrtek drtivou většinou podpořili smlouvu i zastupitelé ve Státní dumě.

„Blahopřeji všem obyvatelům země, všem občanům Ruské federace a obyvatelům Krymu a Sevastopolu k této události, která je nade vší pochybnost význačná,“ řekl prezident před podpisem dokumentu.

Putin rovněž podepsal ústavní zákon o rozšíření počtu subjektů Ruské federace z dosavadních 83 na 85. Rozšíření počtu členů federace bude zachyceno ve změně článku 65 ruské ústavy, který jmenovitě subjekty federace vypočítává.

Putin dnes zároveň jmenoval Olega Belavenceva svým stálým politickým představitelem v nově zřízeném „Krymském federálním okruhu“. Belavencev má podle dostupných informací blízko k ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi, dosud řídil jednu z hlavních složek jeho ministerstva.

Podle dalšího prezidentského dekretu dnes metropole Moskva a krymská města Simferopol a Sevastopol oslaví územní zisk slavnostní salvou. Putin zároveň vyzval poslance obou parlamentních komor, aby k hladkému zařazení Krymu mezi ostatní součásti federace maximálně přispěli.

Připojení už schválil i parlament
Smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci už dříve odsouhlasila horní komora ruského parlamentu. Pro schválení dokumentu se vyslovilo všech 155 senátorů přítomných při hlasování. Ve čtvrtek smlouvu schválila Státní duma.