Putin pohrozil vyhazovem několika ministrům

Putin přinesl poselství o stavu země

Putin přinesl poselství o stavu země Zdroj: profimedia.cz

Dmitrij Medveděv ve Státní dumě řekl, že má plány na zlepšení ruského hospodářství závislého na exportu ropy a plynu. Moc konkrétní však nebyl. Premiér je přitom v těžké situaci, nespokojenost s prací vlády dal výmluvně najevo prezident Vladimir Putin.

Ruská ekonomika se loni zvedla o 3,4 procenta, letos se očekává 2,4procentní růst. Vláda prý zvažuje prorůstová opatření k dosažení pětiprocentního tempa. Zároveň chce ale dodržovat rozpočtové normy, které vycházejí z dlouhodobých cen ropy a omezují deficit na procento HDP. „Tato pravidla jsou velmi důležitá v době, kdy je v ostatních zemích recese a nakonec může kvůli riziku pádu cen komodit postihnout i nás,“ řekl Medveděv.

Rusy potěšil slibem, že se v zemi, jež má problémy s nepříznivým demografickým vývojem, nebude zvedat důchodový věk. Podotkl, že byla přijata systematická opatření k růstu porodnosti a snížení úmrtnosti a situace se lepší. „V roce 2012 se u nás narodilo kolem dvou milionů dětí, což je o 102 500 více než v roce 2011,“ dodal.

Prezident ale kabinet vyzval k tomu, aby učinil více pro naplnění svých předvolebních slibů o zlepšení životních podmínek obyvatel. „Pokud to neuděláme, budeme si muset připustit, že jsem buď já neschopný, nebo pracujete špatně vy a budete muset rezignovat. Chtěl bych vás upozornit na fakt, že jsem momentálně nakloněn scénáři číslo dvě,“ řekl podle médií několika členům kabinetu. Vztahy mezi prezidentem a vládou jsou napjaté delší dobu, objevují se i spekulace o tom, že Medveděv by mohl v jejím čele skončit.