Putin pozval řeckého premiéra Tsiprase do Ruska

Alexis Tsipras během návštěvy Kypru.

Alexis Tsipras během návštěvy Kypru. Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov. Dodal, že státníci spolu hovořili po telefonu. Nová řecká vláda se minulý týden distancovala od kritiky adresované Evropskou unií Moskvě kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině.

Tsipras začátkem tohoto týdne uvedl, že silně zadlužené Řecko se nehodlá obrátit na Rusko s žádostí o finanční pomoc. Prohlásil rovněž, že Atény chtějí využít své vztahy s Moskvou k vybudování „potřebného mostu mezi Evropou a Ruskem“.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,7 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu. Jednání se však protahují a věřitelům se řecké návrhy příliš nezamlouvají.

Pavel Páral: Králův nový řecký chiton