Putin: Protiruské sankce podkopávají mezinárodní ekonomické vztahy

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK/AP

Vladimir Putin věří, že iniciátoři protiruských sankcí si uvědomí jejich škodlivost pro mezinárodní ekonomické vztahy a že se toto téma stane minulostí. Ujistil zároveň, že Rusko má dostatečné rezervy, aby se s případnou novou krizí vyrovnalo.

„Je to (sankce) škodlivé a samozřejmě nám to způsobuje určité škody, ale je to škodlivé i pro ně, protože to v podstatě podkopává celý systém mezinárodních ekonomických vztahů. Velmi doufám, vycházím z toho, že to nakonec bude pochopeno a stane se to minulostí,“ uvedl Putin v rozhovoru, který vysílala i ruská televize.

Podle šéfa Kremlu protiruské sankce odporují zásadám činnosti skupiny G20, která sdružuje největší ekonomiky světa a jejíž summit se bude konat o víkendu v australském Brisbane. Porušují také normy mezinárodního práva, „protože sankce mohou být zaváděny (jen) v rámci OSN a její Rady bezpečnosti“. O sankcích na nadcházejícím summitu G20 prý ale sám hovořit nezačne.

Prezident rovněž prohlásil, že ruské hospodářství je připraveno čelit nové vlně krize. Vláda podle něj rozpracovává nejrůznější scénáře, včetně velkého poklesu cen ropy.

Rusko má dostatečné rezevy

„Přemýšlíme o všech scénářích, včetně takzvaného katastrofálního poklesu cen energetických surovin, což je zcela možné, to připouštíme. Jak ministerstvo hospodářství, tak ministerstvo financí a celá vláda propočítávají vývoj ekonomiky při každém z těchto scénářů,“ řekl Putin.

Ruské rezervy, valutové i zlata, jsou podle něj dostatečné pro „splnění všech převzatých sociálních závazků“ a k udržení rozpočtu i celé ekonomiky. Prezident zároveň nevyloučil, že ropný gigant Rosněfť, který patří mezi nejdůležitější firmy pro ruskou ekonomiku, dostane v případě potřeby peníze z Fondu národního blahobytu (FNB).