Putin se kvůli přehradám v Mongolsku obává o Bajkal

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešní schůzce se svým čínským a mongolským protějškem vyjádřil znepokojení nad tím, že chystaná výstavba vodních děl na mongolském úseku řeky Selenga by mohla ohrozit největší sibiřské jezero Bajkal. Selenga zajišťuje přibližně polovinu veškerého přítoku vody do Bajkalu.

„Postoj Ruska a mezinárodních organizací na ochranu přírody k tomuto projektu je známý: jeho uskutečnění vytváří určitá rizika pro zásobování Irkutské oblasti vodou a pro jedinečný ekosystém Bajkalu. Selenga je totiž hlavní přítok jezera,“ řekl Putin podle agentury Interfax během třístranné schůzky.

Ruský prezident připustil, že Mongolsko potřebuje vyřešit problém s nedostatkem elektřiny, a nabídl zvýšení dodávek ruské elektřiny. Zdůraznil, že Rusko by se chtělo spolu s mongolskými a čínskými experty podílet na posuzování plánů vodních děl.

Mongolsko slibuje, že neohrozí ekosystém Bajkalu. Nicméně Rusko podle Interfaxu již dosáhlo toho, že Světová banka zmrazila financování čínsko-mongolského projektu, který počítá s výstavbou vodní elektrárny na řece Selenga a dalších dvou podobných děl na jejích přítocích.

Putin se v uzbecké metropoli Taškentu účastní summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Bajkal, jehož hloubka dosahuje až 1620 metrů, obsahuje pětinu světových zásob sladké vody a je útočištěm 1500 jedinečných druhů rostlin a zvířat. Jezero bylo v roce 1996 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Putin před lety vyhrál internetové hlasování ekologických aktivistů o největšího škůdce Sibiře, a to kvůli tomu, že povolil provoz obří celulózky, znečišťující Bajkal.