Putin vyzval EU, aby o dluhové krizi přestala mluvit a začala jednat

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský premiér Vladimir Putin ve svém prvním projevu k investorům od oznámení prezidentské kandidatury prohlásil, že největším důvodem k znepokojení je evropská dluhová krize. Vyzval unijní lídry, aby začali rozhodně jednat. „Nyní není čas na mluvení. Je čas přijmout jasná, dobře promyšlená opatření k odvrácení negativních procesů, které odborníci začínají nazývat druhou vlnou krize,“ zdůraznil podle agentury Reuters.

Premiér vyjádřil přesvědčení, že Rusko je na pokles globální ekonomiky připravené lépe než v roce 2008, protože načerpalo cenné zkušenosti. Vláda podle Putina zaznamenala, že některé společnosti mají finanční problémy, a přislíbil, že jim pomůže. „Ale jen těm efektivním,“ podotkl.

Podle Putina, jistého si svým návratem do Kremlu, nenastane v příštím roce žádný dramatický zvrat. „Změny jsou bezpochyby nutné a nastanou. Ale přijdou evoluční cestou. Nepotřebujeme velký převrat – potřebujeme velké Rusko,“ vysvětlil.

Rozpočtová zodpovědnost a nízké veřejné zadlužení zůstanou vládní prioritou, uvedl a přislíbil vyrovnaný rozpočet do roku 2015. Nyní už bývalý ministr financí Alexej Kudrin v září uvedl, že díky vyššímu výběru daní a výraznějším příjmům z ropy a plynu bude rozpočtový schodek v příštím roce nižší, než původně předpokládaných 2,7 procenta HDP. Pro letošek předpověděl vyrovnané hospodaření nebo dokonce přebytek. Ministerstvo prognózu v pondělí mírně zhoršilo, hovoří o letošním schodku na úrovni 0,1 procenta HDP.

Premiér posluchačům také naznačil, že se jim nabízejí nové možnosti. „Našim strategickým cílem je diverzifikace hospodářství. A abychom změnili její strukturu, potřebujeme otevřít cestu pro tisíce nových projektů a podnikatelských nápadů,“ řekl.