Putinova popularita po invazi na Krym v Rusku stoupá

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK/AP

Vojenská invaze na Krym zvedá popularitu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle některých zdrojů ale ne všichni vlivní politici a byznysmeni považují jeho politiku za rozumnou.

Průzkum agentury FOM ukazuje, že by Putina volilo 53 procent lidí, o pět procent více než při minulém šetření. Reálný výsledek by byl podle sociologů ještě vyšší. Odhadují, že by mu odevzdalo hlas sedmdesát procent voličů. Růst jeho obliby ukázala i jiná šetření.

Dopis na podporu současné politiky Kremlu podepsaly desítky významných osobností z kulturního života, například herec Oleg Tabakov. „Pokud Putin vrátí Rusku Krym bez krveprolití, zapíše se do historie jako velikán, s tím se nedá nic dělat,“ uvedla opozici nakloněná novinářka Ksenija Sobčaková.

Kritici Putina ale tvrdí, že se obklopil poradci, kteří mu přikyvují. Opoziční názory se k němu prý nedostanou. Agentura Reuters uvedla, že rozhodnutí o Krymu padlo jen v úzkém kruhu věrných. Proslýchá se přitom, že ekonomičtí ministři nejsou z invaze na ukrajinský poloostrov příliš nadšení.

Na negativní dopady vpádu upozorňují některá ruská média, miliardář Michail Prochorov vyzývá k mezinárodní spolupráci. Jinak však oligarchové, kteří mohou v případě západních sankcí ztratit přístup ke svým kontům a prázdninovým vilám, vesměs mlčí. Možná i proto, že jim Putin po návratu do Kremlu důrazně doporučil, aby svůj majetek převedli domů.

„V uplynulých dnech jsem viděl deset lidí ze seznamu Forbes. Jsou bledí, nechápou, ale drží ústa zavřená,“ citoval New York Times magnáta Alexandra Lebeděva.