Putinova strana zřejmě ve volbách výrazně ztratí

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vládní strana Jednotné Rusko ztrácí podporu. Významný průzkum ukazuje, že politické uskupení v blížících se volbách do Státní dumy pravděpodobně přijde o ústavní většinu. Jedničkou kandidátky partaje je prezident Dmitrij Medveděv, který si má vyměnit místo s premiérem Vladimirem Putinem.

V současnosti má strana ve 450členné dolní komoře parlamentu 315 křesel. Podle sondy nezávislého ústavu Levada by měla po volbách, které se uskuteční 4. prosince, mít při nejlepším 253 poslanců. „Jednotné Rusko vede celkem slabou předvolební kampaň,“ poznamenal ředitel ústavu Lev Gudkov.

Druzí nejsilnější jsou komunisté, průzkum jim připisuje 94 mandátů. Nacionalisté z Liberálnědemokratické strany Vladimira Žirinovského mají získat 59 míst.

Putin přitom ve čtvrtek zdůraznil, že je mimořádně důležité, aby Jednotné Rusko získalo ve volbách maximum hlasů. Varoval, že parlament jinak nebude efektivní, což bude mít pro zemi katastrofální důsledky, a strašil hospodářskou krizí.

Situace u „evropských přátel a amerických partnerů“ je podle něj částečně zapříčiněná neschopností politických sil dosáhnout dohody. „Doufám, že toto se v naší zemi nestane,“ zdůraznil premiér.

Dnes se rozhodlo o tom, že prezidentské volby se budou konat 4. března. Přestože podle průzkumů klesla Putinova popularita na nejnižší úroveň od roku 2000, nikdo v současnosti nepochybuje o tom, že se do Kremlu vrátí.