Putinovo Jednotné Rusko opanovalo i gubernie

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruské regionální volby s drtivou převahou vyhrála vládnoucí strana Jednotné Rusko. V některých regionech získali kandidáti vládnoucí partaje až 97 procent hlasů, uvádí ruská média první čísla po nedělním hlasování. To by potvrzovalo tradici voleb v posledním desetiletí. Opozice tvrdí, že během voleb, při nichž voliči rozhodovali o zhruba čtvrtině gubernátorských křesel a 11 regionálních sněmech, zaznamenala 30 pochybení.

Do vedoucích pozic byli s jedinou výjimkou zvoleni kandidáti Jednotného Ruska. Oslnivý úspěch Putinovy strany není překvapením a napovídá mnohé o náladách obyvatelstva v obtížném období sankcí rok před parlamentními volbami.

Výsledky by nicméně mohly vypadat jinak, pokud by úřady prokazatelně neházely klacky pod nohy opozičním stranám. Mnohým z nich byla odepřena registrace s odůvodněním, že nemají dost podpisů. Jiným nepohodlným politikům bylo už na konci července zakázáno kandidovat a poté byli obviněni z volebního podvodu a zatčeni. Úřady tvrdí, že kvůli falšování podpisů nutných k registraci.

Sídlo opozice policie prohledala

Mrzutostem se nevyhnuli například aktivisté z občanského sdružení Otevřené volby, založeného ropným magnátem a Putinovým odpůrcem Michailem Chodorkovským. Podle lídrů sdružení policie podrobila jejich sídlo domovní prohlídce. Jeden ze strážců zákona jim řekl na kameru, že zátah je odezvou na telefonát ohlašující vraždu v objektu.

Jednotné Rusko nemělo důvod k obavám ani z možného úspěchu populárního aktivisty Alexeje Navalného. Letitý kritik Kremlu si odpykává podmíněný trest za zpronevěru a podvod, což mu účast ve volbách znemožňuje.

Navalnyj se tedy do voleb zapojil tím, že se svými spolupracovníky ve městě Kostroma uspořádal exit poll, tedy zjišťoval u východu z volební místnosti, komu lidé dali svůj hlas. Na Twitteru pak zveřejnil, že podle jeho zjištění dostalo Jednotné Rusko 47 procent hlasů obyvatel města, zatímco opoziční strana Parnas šest procent. Ruská státní agentura však uvedla, že podpora Parnasu činí pouhých 2,6 procenta, a nepřekročil tedy stanovenou hranici pěti procent.

Pět nejsilnějších stran v RuskuPět nejsilnějších stran v Rusku | E15