Putinovo majetkové přiznání: staré volhy a přívěs po otci

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Ruský premiér a nastupující prezident Vladimir Putin si loni v příjmech oproti roku 2010 pohoršil skoro o 1,5 milionu rublů. Přesto svým výdělkem ve výši zhruba 3,7 milionu rublů (2,3 milionu korun) předstihl dosluhujícího prezidenta Dmitrije Medveděva. Ten si v roce 2011 přišel skoro na 3,4 milionu, podobně jako předchozí rok. Alespoň to vládní tandem tvrdí v oficiálním majetkovém přiznání.

Podle těchto údajů obě rodiny žijí poměrně skromně. Putin přiznal vlastnictví pozemku o rozloze 1500 metrů čtverečních, bytu, garáže a tří aut – dvou veteránů značky Volha a terénní Lady Nivy. K jeho majetku patří ještě starý přívěs Skif, zděděný po otci.

Medveděvovi vlastní v Moskvě byt o rozloze necelých 400 metrů čtverečních. V nájmu pak mají parcelu velkou zhruba pět tisíc metrů čtverečních. Prezidentovi patří rovněž dvě ruská auta z let 1948 a 1962. Jeho žena používá 13 let starý Volkswagen.

Pro srovnání – hrubý příjem amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ženy Michelle v roce 2010 činil 1,7 milionu dolarů (32 milionů korun), více než 450 tisíc odvedli manželé na daních.

Vladimir Putin se svou Ladou NivaVladimir Putin se svou Ladou NivaVladimir Putin a jeho Lada Niva

Jak Medveděv tak Putin jsou úplní „žebráci“ proti vicepremiérovi Alexandru Chloponinovi. Prezidentský vyslanec na Kavkaze přiznal příjem ve výši 484 milionů rublů. Vlastní dvacítku pozemků, jeden z nich v Itálii.

O původu výdělků přiznání neříkají nic. Tradici zavedl Medveděv v rámci boje proti korupci, Putin by ji nyní rád rozšířil. „Jsem nakloněn tomu, aby nejen státní činitelé, ale také šéfové velkých státních podniků, univerzitní rektoři, ředitelé velkých veřejných zdravotnických zařízení a možná i další personál státního aparátu každý rok zveřejňoval své příjmy,“ prohlásil ve středu.