Putinův přítel získal obří zakázky v Soči

Arkadij Rotenberg (vlevo) sleduje utkání svého hokejového klubu Dynamo Moskva

Arkadij Rotenberg (vlevo) sleduje utkání svého hokejového klubu Dynamo Moskva Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Arkadij Rotenberg, kamarád ruského prezidenta Vladimira Putina z juda, bude významně těžit z přípravy zimní olympiády v Soči. Jeho společnosti v souvislosti s ní získaly zakázky ve výši přinejmenším 7,4 miliardy dolarů, píše agentura Bloomberg.

Celkově ale obří částka představuje jen zhruba patnáct procent sumy, kterou hodlá Moskva utratit, aby se příští rok blýskla ve středisku na úpatí Kavkazu. Rotenbergovi připadlo nejméně 21 kontraktů. Bude se podílet například na výstavbě dopravního koridoru mezi městem a lyžařskými areály, dálnice podél Černého moře a mediálního centra.

„Toto je kolosální plýtvání veřejnými penězi. Malý počet lidí nahoře kontroluje zdroje a nikde není zodpovědnost,“ řekl sportovní ekonom z univerzity v Michiganu Stefan Szymanski agentuře. Rotenberg podle ní patří mezi hrstku lidí, kteří se s hlavou Kremlu znají z dětství nebo z Putinova působení v KGB či na petrohradské radnici a během jeho prezidentské éry výrazně zbohatli.

Časopis Forbes aktuálně odhaduje jeho majetek na více než tři miliardy dolarů, mezi Rusy mu tak patří třicátá příčka. Řadí ho mezi nejvlivnější byznysmeny v zemi, a to částečně díky známosti s prezidentem. Uvádí, že Arkadij a jeho bratr Boris byli Putinovi sparingpartneři v judu a dodnes si zůstali blízcí.

„Od roku 2008 Rotenbergovi začali získávat dceřiné firmy národního energetického šampiona Gazpromu a začleňovat je do společnosti Strojgazmontaž, jednoho z největších dodavatelů ocelového potrubí Gazpromu a velkého stavitele na poli energetiky,“ popisuje jejich aktivity Forbes. Velkou pozornost na sebe Arkadij Rotenberg strhl loni v létě, když se stal prezidentem úspěšného hokejového klubu Dynamo Moskva.

Podnikatel ale popírá, že by někdy cenných kontaktů zneužil k osobnímu prospěchu. „Mám obrovský respekt k jeho (Putinově) osobě a považuji ho za osobnost, kterou naší zemi seslal Bůh,“ řekl před časem listu Financial Times.
K zakázkám v Soči však sdílný není. „Žádné přátelství nemůže poskytnout přístup k olympijským projektům, jež je velmi náročné získat, protože je těžké je realizovat a nejsou tak výnosné jako mnoho jiných stavebních kontraktů,“ zdůraznil pouze Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.