Putinův první den: Pro armádu peníze, na migranty přísnost

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Smrští prezidentských dekretů zahájil nový ruský prezident Vladimir Putin svůj šestiletý pobyt v Kremlu. Nařídil například, aby všichni přistěhovalci povinně skládali zkoušku z ruštiny, aby občané měli přes internet lepší přístup k vládním dokumentům a politici aby vystavili větší veřejné kontrole své příjmy.

Nový prezident ruským občanům slíbil lepší bydlení, vojákům vyšší platy, studentům vyšší stipendia a matkám víc jeslí. Vládě uložil, aby do října vypracovala strategii penzijní reformy a plán hospodářského rozvoje do roku 2030. Velkou pozornost věnoval Putin hned první den svého úřadování armádě.

Prvořadá péče má být napříště věnována prostředkům strategického jaderného odstrašení a protivzdušné a kosmické obraně. Ruské námořnictvo se má soustředit na rozšíření svého potenciálu v Arktidě a na Dálném východě, do roku 2020 mají až 70 procent výzbroje ruské armády tvořit nejmodernější zbraně. Větší pozornost má být věnována kontrole plnění státních zakázek v ruských zbrojovkách, kde se ročně ztrácejí desítky miliard rublů.

Ministerstvo zahraničí má do prosince předložit návrh nové koncepce ruské zahraniční politiky. Její součástí má být i požadavek „pevných záruk“ ohledně nového protiraketového štítu NATO. Moskva chce mít jistotu, že alianční systém nebude namířen proti ruským mezikontinentálním raketám.

Ozvěnou masových demonstrací, které ovládly ruskou politickou scénu po loňských parlamentních volbách, se zdá být série prezidentských dekretů o posílení demokratických procedur. Vláda má do září vypracovat návrh, podle něhož by byla povinna projednat jakýkoli návrh, pod nímž budou podpisy alespoň 100 000 občanů.

Do 1. prosince má mít prezident na stole návrh, jak ještě víc otevřít veřejnosti informace o příjmech, o majetku, ale i o výdajích veřejných činitelů. Do léta 2013 mají být přes internet zpřístupněny ty části státních informačních systémů, které obsahují veřejné informace.