Rada bezpečnosti OSN vyzývá k příměří v Pásmu Gazy

Rada Bezpečnosti OSN zasedla kvůli situaci v Gaze

Rada Bezpečnosti OSN zasedla kvůli situaci v Gaze Zdroj: ctk

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Uvedla to v prohlášení, které schválila na mimořádném zasedání, které se uskutečnilo o půlnoci místního času (6:00 SELČ) v New Yorku. Boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas pokračují 21. dnem a vyžádaly si přes tisíc obětí.

Rada bezpečnosti se sešla na začátku dne, kdy muslimové začínají slavit konec postního měsíce ramadánu - svátek Íd al-fitr, poznamenala agentura AP. Všechny dosavadní snahy o dosažení příměří zatím selhaly.

V prohlášení Rady se mluví o tom, že příměří umožní dodávku nutně potřebné pomoci pro obyvatele Gazy, které v oblasti uvěznily boje. Bez toho, že by byl konkrétně jmenován Izrael či Hamas, dokument rovněž vyzývá obě strany konfliktu k tomu, aby „přijaly a dodržovaly humanitární příměří v období svátku Íd al-fitr a po něm“. Také se mají snažit „dosáhnout trvalého příměří založeného na návrhu Egypta“. Rada rovněž vyjádřila „vážné obavy ohledně zhoršující se situace, která je výsledkem krize v Gaze, a rovněž v souvislosti s úmrtími civilistů“.

Americký ministr zahraničí John Kerry i šéf OSN Pan Ki-mun pobývali v uplynulých dnech v oblasti Blízkého východu a snažili se prosadit sedmidenní příměří, prozatím neúspěšně. Hamas si klade podmínku ukončení blokády Pásma Gazy, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamasu.