Radičová nechce kandidovat na prezidentku

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: ctk

Slovenská premiérka Iveta Radičová se zřejmě po předčasných volbách, které se uskuteční v březnu, zcela stáhne z politiky. Naznačila to v pořadu Slovenské televize. Nepotvrdily se tak úvahy, že by se v roce 2014 mohla znovu pokusit kandidovat na prezidentku.

„Já už jsem se jednou pro prezidentskou kampaň přesvědčit nechala, ale nevyšlo mi to. Myslím si, že o prezidentskou kampaň se má člověk pokoušet jednou, a když mu občané řeknou ne, tak je třeba to respektovat. Mně občané už jednou ne řekli,“ vysvětlovala své rozhodnutí Radičová, která byla poražena prezidentem Ivanem Gašparovičem ve volbách v roce 2009.

Premiérka uvedla, že hlasování o eurovalu, které vedlo k pádu její vlády, nebylo prvním okamžikem, kdy ji napadlo, že do politiky zřejmě nepatří. Poprvé se nad tím zamýšlela už při prvním pokusu o její odvolání, spojeným s opozičními výpady. „Uvědomila jsem si, že mi sahají na čest. A to byl ten zlom, kdy jsem si začala uvědomovat, že toto je už za hranicí, kterou jako osoba už nedokážu unést,“ přiznala.