Radičová obhájila funkci, vládní poslanci ji nezradili

Iveta Radičová si může po dlouhém jednání parlamentu oddechnout

Iveta Radičová si může po dlouhém jednání parlamentu oddechnout Zdroj: ctk

Slovenská premiérka Iveta Radičová zůstává ve funkci. Opozici k jejímu svržení po více než dvanáctihodinovém jednání parlamentu, které se protáhlo přes noc, chybělo sedm hlasů. K návrhu strany Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica a Slovenské národní strany se tak nepřidal žádný vládní poslanec.

Radičovou hned v úvodu jednání podpořili předsedové koaličních stran. „Jsem si jist, že paní premiérka vyjde z této rozpravy silnější,“ uvedl šéf „její“ SDKU-DS Mikuláš Dzurinda.

Podle Fica dokazuje délka zasedání, že premiérka nedokáže přešlapy své vlády vysvětlit. „Nejvýznamnější závěr tohoto dlouhého jednání je to, že premiérka Radičová absolútně nic nevysvětlila, na nic neodpověděla, byly to samé fráze a prázdná slova. Potvrdila opět svoji neschopnost,“ prohlásil.

Trnem v oku opozice je hlavně tendr Daňového ředitelství na pronájem kanceláří, který vyhrála společnost patřící stranickému kolegovi Radičové, šéfovi okresní organizace SDKU-DS v jihoslovenské Nitře. Daňová správa si pronajala prostory navzdory tomu, že nevládní organizace doporučily soutěž zopakovat.

Jak tvrdí opozice, Radičové se nedaří prosadit důležitá ekonomická, sociální a finanční opatření. „Nedodržuje vlastní veřejná prohlášení a sliby, které předložila ve vážných oblastech, jakými jsou daňová politika, privatizace nebo potírání korupce a klientelismu,“ odůvodnili svůj návrh jeho předkladatelé.

Předseda vládní strany Svoboda a solidarita Richard Sulík sice připouští, že kauza vrhá na vládu nepěkný stín, ta ale podle něj padnout neměla. „Za vaší éry se kvůli větším kauzám nic nedělo,“ řekl na adresu Fica.

O návrhu na odvolání premiérky se v parlamentu debatovalo v době, kdy koalice čelí krizi kvůli nejednotnosti ohledně zvýšení pravomocí záchranného fondu na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Proti jeho schválení je zejména liberální Svoboda a solidarita, někteří politici proto již otevřeně hovoří o rozpadu vlády. Problém se koalici zatím nepodařilo vyřešit.