Radičová už možná nebude kandidovat

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: mediafax

Slovenská premiérka Iveta Radičová možná nebude kandidovat v předčasných volbách, které se uskuteční 10. března. Informovala o tom slovenská média, podle kterých by měla Radičová své rozhodnutí oficiálně oznámit po jednání se stranickými kolegy. Politologové míní, že její neúčast by mohla oslabit šance Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS), jejímž volebním lídrem byla v minulém hlasování.

Pokud premiérka a místopředsedkyně partaje skutečně odmítne ucházet se o hlasy voličů, stane v čele kandidátky pravděpodobně předseda SDKU-DS Mikuláš Dzurinda. Zatím se nenašel nikdo, kdo by se s ním chtěl utkat ve stranických primárkách. Je tedy možné, že k nim ani nedojde a Dzurinda bude lídrem automaticky.

Politolog Miroslav Kusý deníku Sme řekl, že SDKU-DS nemá kromě Radičové osobnost, která by dokázala přitáhnout tolik voličů. „Mikloš je technokrat bez charizmatu,“ je přesvědčen. Problémem pro ministra zahraničí by mohlo být i to, že je spojován s některými kauzami z minulosti. Před volbami v červnu 2010 se stáhl do pozadí kvůli jejich neustálému propírání opozičním Smerem-SD a umožnil tak Radičové stát se premiérkou.

Přečtěte si profil slovenské premiérky:

Během jejího vládnutí však vyšlo několikrát najevo, že to ve vlastní partaji nemá jednoduché. Podle některých názorů proto bude důležité, jakým způsobem Radičová neúčast ve volbách zdůvodní. „SDKU by mohlo ublížit, kdyby svůj odchod zdůvodnila intrikami ve straně,“ citoval server hnonline.sk politologa Jána Baránka.

Někteří členové SDKU-DS věří, že odmítavý postoj Radičové není konečný.“Ještě není všechno rozhodnuté, budou politická jednání, čekám na výsledky,“ uvedla poslankyně Jana Dubovcová.