Radikálové v Sýrii znovu bojují v pohraničním městě Kobani

Výbuch v Kobani zachycený kamerami na turecké straně (25. června 2015)

Výbuch v Kobani zachycený kamerami na turecké straně (25. června 2015) Zdroj: CTK

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) znovu zahájili útoky na syrskou armádu a kurdské milice v severní provincii Hasaká a ve městě Kobani. Ve vesnic poblíž Kobani zastřelili 20 civilistů, mezi nimiž byly i ženy s dětmi. Oznámila to syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Na jihu Sýrie podle agentury AP vzbouřenci zahájili ofenzívu ve snaze dobýt město Dará.

Několik lidí z IS v noci na dnešek proniklo do Kobani. Sebevražedný atentátník u hranice nejprve odpálil nálož a pak následovala přestřelka. Podle místních zdravotníků v bojích padlo 12 lidí, dalších 70 jich bylo zraněno.

Syrská státní televize oznámila, že se radikálové do Kobani dostali z turecké strany hranice, což Turecko kategoricky popřelo. Podle místních úřadů je prokazatelné, že bojovníci IS do Kobani přišli ze syrského Džarábulusu, který leží západně od města.

Bojovníci Islámského státu loni obsadili Kobani a udrželi se tam čtyři měsíce, dokud je kurdské milice s pomocí letectva mezinárodní koalice v lednu neporazily. Z města tehdy do Turecka uprchlo 200 tisíc lidí. Po dnešních bojích zatím u Kobani nejsou vidět větší skupiny nových uprchlíků.

Islamisté se snaží získat město Hasaká

Islámský stát se snaží získat i město Hasaká, které leží na severovýchodě Sýrie. Od středy tam v bojích padlo 20 členů této organizace a asi tři desítky obránců. Podle médií se stále bojuje. Město, které je střediskem stejnojmenné provincie, ovládají částečně Kurdové a částečně vládní síly. Podle čerstvých zpráv bojovníci IS vstoupili do několika čtvrtí držených vojskem. Státní televize hlásí boje v jižní části města. Členové IS prý zajali několik lidí a hned je zabíjejí. Byl mezi nimi i šéf vojenské ubytovny.

Islámský stát se snažil Hasaku obsadit začátkem června, ale dostal se jenom na jižní předměstí, kde se postavily na odpor vládní jednotky.

IS útočí také proti Dará

Ofenzíva proti městu Dará, kde v roce 2011 začala vzpoura proti prezidentu Bašáru Asadovi a které nyní kontrolují vládní síly, si už vyžádala nejméně sedm mrtvých obyvatel a zranění dalších 13, uvedla syrská státní televize. Město se prý ocitlo bez elektřiny poté, co rebelové zasáhly hlavní místní elektrárnu severně od Dará.

Boje v Sýrii si od jara 2011 vyžádaly na 230 tisíc obětí. Ze země uprchly více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.