Radikálové z IS zaútočili na loď egyptského námořnictva

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Na hlídkovou loď egyptského námořnictva zaútočili dnes ve Středozemním moři radikálové z místní odnože hnutí Islámský stát (IS). Islamisté tvrdí, že plavidlo zasáhli raketou, podle představitelů egyptské armády se loď vzňala po přestřelce s islamisty. Incident si mezi vojáky nevyžádal žádné mrtvé, několik námořníků bylo ale popáleno nebo se nadýchalo kouře.

Ozbrojenci z IS dosud útočili na vojenské a policejní cíle na Sinajském poloostrově. Dnešní útok, podle britského tisku první svého druhu, se stal asi 3,3 kilometru od pobřeží, poblíž hranice s Izraelem a Pásmem Gazy.

Fotografie zveřejněné radikály na internetu podle světových agentur ukazují raketu mířící na loď a poté explozi plavidla. Zástupci egyptské armády ale tvrdí, že posádka se ocitla v přestřelce s „teroristickými elementy“ a že loď se vzňala od střelby.

Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů na bezpečnostní jednotky od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za islamisty. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil.

Kurdové versus Islámský stát. Život mezi nadějí a beznadějí