Rakouská dálnice A10 už je opět průjezdná, kolony ale trvají

zácpa na dálnici

zácpa na dálnici Zdroj: profimedia.cz

Rakouská dálnice A10 byla dnes od časného rána několik hodin uzavřená kvůli nehodě nákladního automobilu poblíž Villachu. Odpoledne byl na ní provoz obnoven, nicméně jízda na jih pro cestovatele směřující třeba na dovolenou k moři nadále nebude bez komplikací. Podle rakouského autoklubu ÖAMTC se na hlavním tahu ve směru do Středomoří stále tvoří dlouhé kolony. Ucpané silnice ale trápí i řidiče ve Švýcarsku.

Největší potíže dnes na rakouské tauernské dálnici způsobila nehoda nákladního auta. Podle rakouských médií jeho jednačtyřicetiletý rumunský řidič nezvládl rychlost a narazil kolem 6:30 ráno mezi obcemi Spittal a Feistritz do svodidel. Převrácený návěs silnici úplně zablokoval, kvůli úniku nafty musela policie povolat hasiče. Policie dálnici uzavřela a všechna auta několik hodin naváděla na objízdnou trasu vedoucí po silnici B100.

Na silnici i na dálnici se tvořily několikakilometrové kolony. Kvůli hustému provozu se ale řidiči zdrží i nyní - problémy jsou například před tunelem Wolfsberg, na mýtnici v St. Michael im Lungau nebo u Trebesingu. Celkem mohou řidiči nabrat až dvouhodinové zpoždění.

Podobná je situace také v sousedním Švýcarsku, kde je dnes zvlášť hustý provoz. V kantonu Curych dětem právě začaly letní prázdniny, navíc přes Švýcarsko na jih míří i statisíce rekreantů z Německa, Nizozemska a Lucemburska. Také tam v pátek některým dětem skončila školní docházka.

Inteligentní dálnice mezi Prahou a Vídní

Nejdelší kolony stojí před vjezdem do Gotthardského tunelu ve směru na jih. Tam se podle internetového portálu deníku Bote der Urschweiz čeká více než dvě hodiny a řada stojících aut dosahuje délky 13 kilometrů. Plné jsou i objízdné trasy, zácpy navíc čekají i řidiče, kteří se vracejí z dovolené. Také ve směru na sever se hodiny čeká zejména před vjezdy do tunelů.