Rakouské volby ovládli nováčci, velká koalice ale zřejmě přežije

Miliardář Frank Stronach má důvod k oslavě, je strana se dostala do rakouského parlamentu

Miliardář Frank Stronach má důvod k oslavě, je strana se dostala do rakouského parlamentu Zdroj: ctk/ap

I po dnešních volbách zřejmě bude Rakousku vládnout „rudo-černá“ koalice sociálních a křesťanských demokratů. Obě tradiční strany ale přišly o část voličů, kteří dali přednost Zeleným a dvěma novým stranám.

Podle předběžných výsledků volby vyhrála SPÖ s 27,1 procenta hlasů. Strana kancléře Wernera Faymanna tak oproti minulým volbám přišla skoro o tři procenta voličů. „Slíbil jsem vám, že zemi povedu pevnou rukou dalších pět let. Nyní slibuji: politika zaměstnanosti zůstává na prvním místě,“ prohlásil kancléř.

Mírně ztratila i druhá ÖVP s 23,8 procenta hlasů. Koalice tak sice obhájila těsnou parlamentní většinu, pro obě strany je to ale historicky nejhorší výsledek. Faymann přitom před volbami sliboval získat přes 30 procent hlasů, ÖVP dokonce pomýšlela na volební vítězství.

Další strany si naopak polepšily. Nacionalisté z FPÖ si dostali ve srovnání s minulými volbami o pětinu více hlasů a získali 21,4 procenta. S 11,5 procenta si mírně polepšili i Zelení. Strana dosáhla svého vůbec nejlepšího výsledku, šéfka strany Eva Glawischnigová přesto „očekávala více“.

Skutečný důvod k oslavě ale mají političtí nováčci. Team Stronach miliardáře Franka Stronacha získal 5,8 procenta. Osmdesátiletý zakladatel společnosti Magna u voličů zabodoval odporem ke společné evropské měně. Pokud lze ale Stronachovi věřit jeho předvolební výroky, je nyní zřejmě zklamán. „Máme ambice získat 20 až 30 procent hlasů a v roce 2013 vyhrát parlamentní volby,“ sliboval totiž ještě loni na podzim, když zakládal novou stranu.

Čtyřprocentní hranici potřebnou pro vstup do Národní rady překonalo ještě liberální hnutí NEOS. „Projekt století uspěl,“ řekl předseda strany Matthias Strolz. Za branami parlamentu naopak tentokrát zůstala nacionalistická BZÖ.

Rakousko se mění, tradiční koalice se zatím drží

Výsledky voleb naznačují, že politická mapa Rakouska se pomalu mění. Tradiční „všelidové“ strany, které dosud byly jasnou volbou pro velkou většinu Rakušanů, ztrácejí na významu. Podle průzkumu insitutu Sora uspořádaného v den voleb bodovaly SPÖ a ÖVP především u starších obyvatel a u žen. FPÖ dokázala oslovit hlavně mladší muže a Zelené volily především mladé ženy a akademici.

Přes tyto změny je zachování „velké“ koalice nejpravděpodbnější variantou povolebního uspořádání. Spolupráci s FPÖ Faymann vyloučil, už před volbami také kancléř i předseda ÖVP Michael Spindelegger odmítli sestavení vlády, na níž by se podílely více než dvě strany.