Rakousko dovolí na hranicích žádat o azyl jen 80 migrantům denně

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

Rakousko omezí počet migrantů, které pustí přes svou zemi, na 3200 osob denně. Jen osmdesáti z nich denně ale umožní žádat o azyl na svém území, ostatní by měli pokračovat do sousedních zemí.

Celkem bude moci denně do země vstoupit maximálně 3200 uprchlíků, kteří „chtějí žádat o mezinárodní ochranu v některém ze sousedních států“. Řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. agentuře APA. Limit 80 žadatelů o azyl denně platí jen na hranicích, podávání žádostí ve vnitrozemí bude nadále možné. Nová pravidla začnou platit od pátku.

V Rakousku za loňský rok požádalo o azyl asi 90.000 lidí. Od začátku ledna podalo žádost o azyl v zemi podle AFP asi 11.000 migrantů, což je asi 230 osob denně. Minulý měsíc vláda rozhodla, že letos země přijme už jen 37 500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127 500.

Do země přichází tisíc lidí denně

Nyní v zimním období proudí přes hlavní přechod se Slovinskem podle agentury Reuters denně asi tisíc uprchlíků, ještě na podzim jich ale bylo na 3000 denně.

Již v úterý rakouská ministryně vnitra Miklová-Leitnerová a ministr obrany Hans Peter Doskozil oznámili, že země plánuje zavést kontroly na dalších dvanácti hraničních přechodech. Podle agentury DPA tak již bude Rakousko kontrolovat prakticky celou svou jižní hranici.

Jako model pro opatření na hraničních přechodech má sloužit zesílená ostraha hranice kolem rakousko-slovinského přechodu Spielfeld, u něhož Rakousko postavilo téměř čtyřkilometrový plot.