Rakousko již přesáhlo polovinu letošního limitu pro počty azylantů

Rakouská hranice

Rakouská hranice Zdroj: CTK

Rakouské úřady už letos přijaly téměř 19 tisíc žádostí o azyl, uvedl ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Horní hranici počtu žádostí, které letos Rakousko přijme, Vídeň na začátku roku stanovila na 37 500. Limit se tak naplnil již více než z poloviny.

Dosažení horní hranice počtu podaných žádostí by Sobotka chtěl zabránit. Ještě před prázdninami, nejpozději pak na začátku září, by proto chtěl spustit „nouzová opatření“, která by značně ztížila možnost, aby migranti v Rakousku podávali žádost o udělení azylu. Pokud by nouzový stav skutečně začal platit, bylo by například možné žadatele o azyl odmítat přímo na hranicích, a to po dobu až šesti měsíců.

Ministr Sobotka by chtěl rakouskému azylovému systému odlehčit například i tím, že země obnoví vyhošťování migrantů do Řecka a Maďarska na základě dublinských smluv, podle kterých žádost o azyl řeší ten stát, kde se uprchlík poprvé dostal na území Evropské unie. Loni na podzim rakouské úřady tuto proceduru dočasně pozastavily.

Nový spolkový kancléř Christian Kern naproti tomu dnes varoval před tím, aby se „konstruoval stav nouze tam, kde není“. Kern ve vládě reprezentuje Sociálnědemokratickou stranu (SPÖ), zatímco Sobotka koaliční Rakouskou lidovou stranu (ÖVP). V loňském roce Rakousko přijalo 90.000 žádostí o azyl, což je více než jedno procento populace této alpské země.