Rakousko má novou vládu. Tažení proti jádru bude pokračovat

Werner Faymann

Werner Faymann Zdroj: CTK

Nová koaliční vláda nepřináší Rakousku mnoho nového. Kancléřem zůstává hlava SPÖ Werner Faymann, vicekancléřem šéf ÖVP Michael Spindelegger. Vláda také chce pokračovat ve svém mezinárodním tažení proti jaderné energetice, hodlá prosadit „povinné ručení“ jaderných elektráren.

Zdražené alkoholu, cigaret a některých automobilů, to jsou nekřiklavější body ve čtvrtek představené koaliční smlouvy, kterou dnes schválila vedení obou stran. Souhlas ale rozhodně nebyl všeobecný, u socialistů se proti smlouvě postavil například předseda strany ve Voralbersku Michael Ritsch, který prosazoval zrušení takzvaných všeobecných vyšších škol, obdoby českých gymnázií. Proti se postavila také mládežnická organizace socialistů, která prosazovala například zavedení zvláštní daně z majetku. Štýrský hejtman Franz Voves na protest proti koaliční dohodě složil funkci místopředsedy strany.

Ani u ÖVP neprošla koaliční smlouva hladce. „Jsme skutečně zklamaní,“ uvedl štýrský předseda poslaneckého klubu strany Christopher Drexler. Dohodu označil za „kombinaci bílých stránek a programu SPÖ“.

Koalice chce do roku 2016 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, k tomu má dopomoci řada úsporných opatření a kroků zvyšujících příjmy státu. Kromě již zmíněných spotřebních daní se do roku 218 zvýší věk odchodu do důchodu z 58,4 na 60,1 roku. Porostou i daně z provozu motorových vozidel.

Peníze do státní kasy by měl přinést také prodej státních podílů v OMV, Telekom Austria, rakouské poště a dalších společnostech, které Rakousko drží prostřednictvím státního holdingů ÖIAG.

Vídeň použije proti jádru „všechny možnosti“

Pro Česko je významná kapitola koaliční smlouvy zabývající se energetikou. Staronová vláda v ní mluví o „ambiciózní klimatické politice a politice zaměřené proti jaderným elektrárnám“ s cílem „posílit vůdčí roli Rakouska“.

Vídeň bude vystupovat proti jakékoli formě podpory pro jaderné elektrárny, chce dohlížet na provádění zátěžových testů a hodlá prosadit „povinné ručení“pro jaderné elektrárny. „Proti jaderným elektrárnám a úložištím v příhraničí budou využity všechny právní a politické možnosti k zajištění rakouských bezpečnostních zájmů,“ stojí v textu. České jaderné elektrárny v koaliční smlouvě přímo zmíněny nejsou, v minulosti proti nim ale Rakousko často protestovalo.