Rakousko nasadí kvůli uprchlíkům armádu

Provizorní uprchlický tábor v rakouském Salzburku

Provizorní uprchlický tábor v rakouském Salzburku Zdroj: ctk/ap

Rakouská vláda pověřila armádu výpomocí při zvládání uprchlické vlny. Oznámil to kancléř Werner Faymann. O takzvané asistenční nasazení příslušníků armády prý požádalo rakouské ministerstvo vnitra. Nasazeno má být 2200 mužů.

Faymann řekl, že těžiště činnosti armády nebude spočívat v kontrole hranic, ale v humanitární práci ve vnitrozemí. Armáda ale má být nasazena i na hranicích, pokud to bude vyžadovat situace. Rakouská armáda je v této věci kompetentní, což osvědčila během 20 let asistenčního nasazení na východních hranicích v minulosti, zdůraznil Faymann.

Asistenční nasazení rakouských vojáků alpská republika na svých východních hranicích v minulosti využívala přes dvě desetiletí a trvalo po určitou dobu ještě i po vstupu České republiky, Slovenska či Maďarska do schengenského prostoru bez kontroly hranic v roce 2007. Rakouské armádní jednotky byly na východní a severovýchodní hranici země rozmístěny už v roce 1990.

Kancléř také poukázal na to, že uprchlíci, kteří nyní procházejí Rakouskem a míří dále do Německa, mají nadále právo na azyl. Vzhledem k obnovení kontrol na německo-rakouské hranici se podle něj nyní mohou uprchlíci hromadit v Rakousku. Nedělní obnovení hraničních kontrol ze strany Německa prý ale neznamená uzavření hranic. Poukázal přitom na dnešní obnovení železničního spojení mezi oběma zeměmi. To bylo přerušeno rovněž v neděli.