Rakousko odmítá další sankce EU proti Rusku

Werner Faymann

Werner Faymann Zdroj: CTK

Rakouský kancléř Werner Faymann se vyslovil proti případnému zpřísnění sankcí vůči Rusku. Informoval o tom server Deutsche WirtschaftsNachrichten, podle něhož se tak Vídeň v této věci staví proti Spojeným státům nebo německé kancléřce Angele Merkelové, která v Evropské unii hledá spojence pro přípravu nových sankcí.

„Rozhodně zastáváme názor, že rozhovory za účasti Ruska jsou tou správnou cestou,“ řekl dnes Faymann. Rakousko prý sice souhlasí s rozhodnutím EU neuznat víkendové separatistické volby na východě Ukrajiny, ale má pochybnosti o tom, zda jsou sankce užitečným prostředkem k řešení ukrajinské krize. Západ přitom Rusko obviňuje z podpory separatistů na východě Ukrajiny.

„Vždycky jsem říkal, že (sankce) jsou v nejlepším případě malým kamínkem do mozaiky, a sice ne příliš žádoucím. My Rakušané jsme v tomto vždy postupovali jinak. Vedli jsme rozhovory, kladli jsme hlavní důraz na politická jednání a to budeme dělat i v budoucnu,“ doplnil Faymann.

Rozhodně zastáváme názor, že rozhovory za účasti Ruska jsou tou správnou cestou

Podle německého serveru je důvodem zdrženlivosti Rakouska možná i silná závislost mnoha rakouských firem na Rusku a východní Evropě. Například většina zisků bankovního domu Raiffeisen Bank International pochází z Ruska a energetický koncern OMV spolupracuje s ruským dodavatelem plynu Gazprom na výstavbě plynovodu South Stream, který míjí Ukrajinu. Projevuje se zejména rušení významných zakázek, poznamenal německý server.

Sankce tak na Rakousko, které má s Ruskem tradičně dobré hospodářské vztahy, doléhají zvlášť těžce. V pondělí alpská republika oznámila překvapivě prudký nárůst nezaměstnanosti. V říjnu vzrostla o 0,7 procenta na 8,1 procenta.