Rakousko posiluje kontrolu hranic, zaměří se na převaděče

Rakousko zesiluje kontroly automobilů v blízkosti své východní hranice. Oznámila to rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Nejde podle ní o obnovu hraničních kontrol, ale o policejní kontroly vozidel, v nichž by se mohli ukrývat uprchlíci převádění přes hranice.

Rakousko k opatření přistoupilo po čtvrtečním hrůzném nálezu chladírenského nákladního automobilu s mrtvými těly 71 uprchlíků na dálnici zhruba 50 kilometrů východně od Vídně. Lidé se v hermeticky uzavřeném nákladním prostoru pravděpodobně udusili.

Od dnešního večera budou u východních hranic po neurčitou dobu zastavována a kontrolována větší vozidla s možnými skrýšemi pro běžence.

V rámci boje proti převáděčům a s cílem zabránit nebezpečným situacím na dálnici budou policisté kontroly provádět v blízkosti hranice a na hlavních mezinárodních dopravních tazích. Kontroly na vytipovaných místech mají být prováděny v součinnosti s bavorskými, maďarskými a slovenskými úřady.

Počítejte s kolonami

Zesílené kontroly by mohly mít za následek komplikace v dopravě a vytváření kolon. V zájmu záchrany lidských životů a potírání zločinného pašování lidí je ale třeba se s dočasnými omezeními dopravy smířit, uvedla rakouská ministryně.

„Stojíme tváří v tvář zločincům, kteří se chovají mimořádně bezskrupulózně. Proto vůči nim musíme postupovat s neobyčejnou tvrdostí, pokud s nimi máme úspěšně bojovat,“ prohlásila Miklová-Leitnerová. „Vzkaz zločincům je jasný: Nemůžete se v Rakousku cítit v bezpečí. Zločinní převáděči budou v Rakousku odhaleni a skončí za mřížemi,“ uzavřela ministryně.

Martin Čaban: Nebezpečná válka o vystrašené