Rakousko prý chce po Bruselu odklad na přijímání uprchlíků podle kvót

Rakouská hranice

Rakouská hranice Zdroj: CTK

Rakousko požádalo Evropskou komisi o roční odklad naplnění svého závazku v rámci unijního přerozdělení přijmout necelé dva tisíce běženců z Řecka a Itálie. S odvoláním na své zdroje o tom informoval portál nzz.at a agentura APA. Na přerozdělení celkem 160 tisíc uprchlíků se dohodly členské státy loni, dosud tak bylo přemístěno přes 4200 žadatelů o azyl.

Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska loni v září rozhodly o přerozdělení 120.000 uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40.000 osob, což se dohodlo loni na jaře, se tak plán týká 160 tisíc běženců.

Česko by v rámci tohoto programu mělo do roku 2017 přijmout 2691 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců. Loni do Česka nebyl přemístěn žádný žadatel, letos by jich ale podle ministerstva vnitra mohlo přijet asi 900, zbytek pak v nadcházejícím roce.

V případě Rakouska činí kvóta 1953 běženců. Alpská republika ale hlásí, že její ubytovací kapacity jsou kvůli uprchlické krizi zcela vyčerpány.

Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck v této souvislosti mluvil podle APA o ubytovací nouzi. Rakousko nyní očekává na odpověď Evropské komise na svou žádost a doufá, že Brusel bude mít pro potíže země pochopení. Podle údajů komise z 11. ledna přijalo v rámci relokačního programu prozatím 17 členských zemí EU 4237 běženců, uvedla APA.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost