Rakousko půjde po vzoru Maďarska, varují německá média. V zemi podle nich zvítězil populismus

Předčasné parlamentní volby v Rakousku (2017)

Předčasné parlamentní volby v Rakousku (2017) Zdroj: Reuters

Do koalice asi zamíří euroskeptický populista Hans-Christian Strache.
Sebastian Kurz na jaře ovládl a zreformoval Lidovou stranu. Vyplatilo se.
Předčasné parlamentní volby v Rakousku (2017)
Předčasné parlamentní volby v Rakousku (2017)
Předčasné parlamentní volby v Rakousku (2017)
15
Fotogalerie

Rakousko se výrazně posunulo doprava, v zemi zvítězil populismus, jsou přesvědčena německá média po nedělních parlamentních volbách v této alpské zemi. Některá varují předtím, aby se Rakousko nevydalo cestou Maďarska premiéra Viktora Orbána.

"V Rakousku vyhrál bezduchý populismus," míní list Süddeutsche Zeitung, podle něhož se jak vítězní lidovci, tak třetí sociální demokraté v otázce migrace - která kampani dominovala - výrazně přiblížili populistické Svobodné straně Rakouska (FPÖ). V této choulostivé otázce se mezi trojicí stran už dopředu vytvořila neformální "velmi velká koalice". Protiimigrační FPÖ, která ve volbách se ziskem 27,4 procenta skončila druhá, se tak podle deníku může radovat nejen z dobrého výsledku, ale i z jasného vítězství, pokud jde o nastolování témat.

Výjimečná tím ale podle Süddeutsche Zeitung alpská republika není. S xenofobií nebo šířením strachu z islámu se v dnešní době dá v Evropě výtečně dělat politika, jak ukazuje i maďarský premiér Orbán. Rakousko zase podle listu jasně ukázalo, že se zatím na pravicový populismus nepodařilo najít trvalý recept.

O prostém populismu píše i berlínský deník Tagesspiegel. Šéf lidovců a pravděpodobný příští kancléř Sebastian Kurz podle něj svou stranu posunul k pravému okraji, který se ale v Rakousku stává spíše politickým středem. "Údajné nebezpečí islámu, zajištění vlastních hranic a sociálního systému, stejně jako zachování rakouské identity - pozice Kurze a pravicově populistické FPÖ se liší převážně jen v detailech," je přesvědčen deník. Koalice lidovců a FPÖ, která je pravděpodobná, může z těchto volebních slibů udělat skutečnou politiku. "Kluzký populismus - smutek Evropy," píše list.

"Hrozí nám Rakousko, které si vezme za vzor tvrdý pravicový kurz Maďarska pod vládou Viktora Orbána," varuje zase deník Allgemeine Zeitung. Je to podle něj výsledek politiky, která řadu let proti pravicovému populismu nebojovala, ale naopak ho povzbuzovala a nakonec ho učinila akceptovatelným.

List Märkische Oderzeitung, který také hovoří o posunu Rakouska doprava, připomíná, že když v alpské zemi před lety vznikla koalice lidovců a FPÖ, musela čelit sankcím Evropské unie. "Dnes jsou takové strany evropskou normalitou," píše deník, podle něhož se FPÖ dařilo udávat tón v debatě o uprchlících a islámu, který lidovci i sociální demokraté následovali.