Rakousko zažívá drama, volby prezidenta mohou zatřást politikou

Kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer

Kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer Zdroj: CTK

Rakousko dnes kvůli rozhodujícímu druhému kolu voleb prezidenta zažívá mimořádně dramatický den, který nakonec může radikálně změnit politickou scénu. Jako mírný favorit totiž do klání vstoupil překvapivý vítěz prvního kola, kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. Průzkumy však předpovídají velmi těsné výsledky a reálnou šanci uspět má i jeho rival, bývalý šéf strany Zelených Alexander Van der Bellen.

Dalekosáhlé důsledky mělo pro rakouskou politiku už první kolo voleb hlavy státu, v němž neuspěla ani jedna z vládních stran a debakl sociálnědemokratického kandidáta posléze vedl až k rezignaci kancléře Wernera Faymanna. Toho v čele koaličního kabinetu i strany nahradil Christian Kern.

Případné vítězství Hofera, který se staví proti hlubší integraci Evropské unie i proti vstupu Turecka do EU, by mohlo znamenat další bouřlivý vývoj. Zástupce Svobodných totiž předem avizoval, že by jako prezident neváhal rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby. V nich by měla největší šance právě jeho FPÖ.

Rakušané volby vnímají jako klíčové, což naznačuje i volební účast. V dubnu o prezidentovi hlasovalo přes 63 procent voličů, nyní by to mohlo být ještě více, jak napovídají čísla z prvních hodin po otevření volebních místností, napsal server deníku Kurier.

Hofer doufá v zisk 52 procent hlasů

Svůj hlas už odevzdal kancléř Kern i favorizovaný kandidát Hofer, který odvolil v domovském městečku Pinkafeld v Burgenlandsku. „Jsem poměrně klidný,“ řekl Hofer novinářům a dodal, že doufá v zisk kolem 52 procent hlasů. Zdůraznil ale, že výsledky budou velice těsné.

To ostatně předpokládají i rakouská média, podle nichž mohou dokonce o budoucím prezidentovi rozhodnout korespondenční hlasy, které budou sečteny až v pondělí. Agentura APA spočítala, že i pokud by Van der Bellen dnes získal jen kolem 48,5 procenta hlasů, mohl by ještě zvítězit, pokud se pro něj vysloví většina voličů hlasujících korespondenčně. V prvním kole korespondenční hlasy změnily výsledky o více než jeden procentní bod.

Volební místnosti se uzavřou v 17:00 SELČ, kdy se očekávají i první odhady. Výsledky se předpokládají pozdě večer.