Rakouský kancléř: Ploty nejsou řešení uprchlického problému

Plot na maďarských hranicích

Plot na maďarských hranicích Zdroj: CTK

Výstavba plotů na hranicích není řešením současné uprchlické krize. V televizní debatě stanice ORF to ve středu večer uvedl rakouský kancléř Werner Faymann. Ministryně vnitra jeho vlády Johanna Miklová-Leitnerová přitom ve středu oznámila, že Vídeň na hranici se Slovinskem stavbu plotu plánuje. Podle Faymanna půjde ale jen o stavební opatření, které nijak neomezí příliv migrantů do země.

„Kdo věří, že se dá uprchlická otázka vyřešit ploty, je úplně vedle,“ uvedl Faymann. Jediným skutečným řešením problému je podle něj ukončení konfliktu v Sýrii a vznik přijímacích středisek na vnějších hranicích Evropské unie. Nyní je třeba běžencům na takzvané balkánské stezce poskytnout hlavně ubytování odolná vůči nadcházejícímu chladnému počasí.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas dnes v Bruselu poznamenal, že stavba plotů nezapadá do nedělní dohody států ležících na balkánské migrační trase o posílení vzájemné spolupráci při zvládání krize. Jeho kolegyně Natasha Bertaudová připomněla, že s Faymannem mluvil ve středu telefonicky šéf komise Jean-Claude Juncker.

„Shodli se na tom, že ploty nemají v Evropě místo,“ poznamenala. Dnes se podle ní na tom, že ploty mezi zeměmi schengenského prostoru nejsou řešením, shodli také eurokomisař pro vnitřní věci Dmitris Avramopulos a rakouská ministryně Miklová-Leitnerová.

Stavební opatření

Plot, o kterém právě ona hovořila, bude podle rakouského kancléře pouze „stavebním opatřením“, jež umožní v oblasti města Spielfeld na rakousko-slovinské hranici zavedení „lepší kontroly“. Do země díky němu nepřijde ani o uprchlíka méně, upozornil Faymann. Také Miklová-Leitnerová ve středu upozornila, že jde především o zajištění „spořádaného vstupu běženců do naší země, ne o uzavření hranic“.

Plány na vybudování hraničního plotu dnes v tomto smyslu hájil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Jde podle něj o to vytvořit podmínky, které policie potřebuje k udržení veřejného pořádku. Tak je tomu i při pořádání velkých akcí, koncertů či demonstrací, kdy se staví mříže, ploty a zátarasy, řekl na okraj vídeňských rozhovorů o Sýrii Kurz, který je stejně jako ministryně vnitra členem lidové strany (ÖVP).

Šéf rakouské diplomacie rovněž naznačil, že se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem pravidelně hovoří o neshodách mezi Vídní a Berlínem kolem uprchlické krize. „Jestliže do Rakouska přichází sedm až 12 tisíc lidí a Německo nám dovolí v průměru předat dál 3500, vzniká jistá propast,“ kritizoval Kurz podle agentury APA.

Do Německa míří stále tisíce migrantů

Také v noci na dnešek přes Rakousko prošly směrem do Německa tisíce migrantů. Do oblasti bavorského Pasova dorazilo do dnešního rána přinejmenším pět tisíc lidí, které k německým hranicím sváží rakouské autobusy ze záchytných táborů u hranice se Slovinskem.

Ve štýrské hraniční obci Spielfeld dnešní noc strávilo opět více než čtyři tisíce migrantů, které během dneška autobusy odvezou k německé hranici. Tady ale musí běženci často několik hodin ve vlhku a chladnu čekat, neboť Německo v tuto chvíli podle agentury DPA trápí nedostatek autobusů, které by je rozvážely na ubytovny v německém vnitrozemí.

Také slovinský premiér Miro Cerar ve středu varoval, že jeho země je připravena okamžitě vybudovat plot na hranici s Chorvatskem, pokud plán EU zastavit příliv migrantů přes Balkán neuspěje.

Představitelé Evropské komise dnes v Bruselu země na trase vyzvali ke skutečně rychlému splnění závazků z nedělní schůzky, především k realizaci slibu najít 50 tisíc míst pro umístění migrantů. Ještě dnes se má podle Schinase uskutečnit koordinační videokonference zástupců jednotlivých států. Právě na ní by mohly jednotlivé země sdělit své konkrétní nabídky.