Rakouský soud poslal mladíka do vězení za členství v Islámském státu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu Zdroj: CTK/AP

Na dva a půl roku do vězení poslal soud ve Vídni sedmnáctiletého mladíka, který se loni v Sýrii přidal k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Kvůli zranění se letos v březnu do Rakouska vrátil. Soud ho shledal vinným z členství v teroristické organizaci a z podněcování k teroristickým činům. Rozsudek není pravomocný a zatím není jasné, zda se proti němu odsouzený odvolá.

Soudkyně nenašla dostatek důkazů, že se Rakušan přímo podílel na bojových akcích radikálů z IS. Mladík tvrdil, že působil pouze jako řidič sanitky. Do Sýrie odešel loni koncem srpna přes Turecko, o několik měsíců dříve konvertoval k islámu.

„Především mladí lidé jako vy jsou náchylní přijímat takové ideologie (jako je ta IS) a dostávají se do nebezpečí, že udělají to samé,“ řekla soudkyně.

Exemplární trest

„Je třeba dát jasně najevo, co se stane, když se někdo pouští do něčeho takového,“ dodala k tomu, proč mladík, který měl dosud čistý trestní rejstřík, musí do vězení.

Letos v květnu vyměřil soud v rakouském Sankt Pöltenu dvouletý trest vězení, z toho osm měsíců nepodmíněně, čtrnáctiletému islamistovi.

Chlapec tureckého původu se chtěl připojit k džihádistům v Sýrii a ještě dříve plánoval útok na vídeňské nádraží Westbahnhof.

Německý soud poslal do vězení muže za zločiny spáchané v Sýrii
Soud v Mnichově poslal na 11 let do vězení sedmadvacetiletého muže, který se v Sýrii zapojil do bojů po boku radikálů z organizace Islámský stát (IS). Byl shledán vinným z členství v teroristické organizaci, pokusu o vraždu a pomoci při pokusu o vraždu. Podle agentury DPA jde o prvního navrátilce ze Sýrie souzeného v Německu za zločiny, kterých se dopustil v této blízkovýchodní zemi zmítané občanské válkou.
Harun P. absolvoval výcvik v táboře islamistů. Přiznal, že se podílel na útoku bojovníků IS na ústřední věznici v Halabu, během kterého podle německého státního zastupitelství přišlo o život pět vězňů a dva dozorci. Harun P. odpálil granát z minometu.