Rakušané chtějí ušetřit 28 miliard eur. Přispět mají bohatší, méně dostanou senioři

Rakousko

Rakousko Zdroj: profimedia.cz

Dolní komora rakouského parlamentu, Národní rada, včera večer schválila vládní úsporný balíček. Ten obsahuje 98 novel, s jejichž pomocí by tato alpská republika měla získat 28 miliard eur (692 miliard korun), a tak do roku 2016 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Zítra má o opatřeních hlasovat ještě horní sněmovna parlamentu, Spolková rada, uvedla rakouská veřejnoprávní stanice ORF.

Pro úsporný balík se vyslovili jen poslanci vládní Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a Rakouské lidové strany (ÖVP), kteří drží ve 183členné Národní radě většinu křesel.

Zmíněnou sumu 28 miliard eur chce vláda najít v úsporách a v nových příjmech. Zvýšení daní chce kabinet zavést co nejdříve, proto je balík úspor rozdělen na dvě části. Ta první, která se týká zvyšování daní, začne platit již od neděle, úsporná opatření pak od prvního května. Díky rozdělení balíčku také získá prezident Heinz Fischer dostatek času, aby mohl ověřit ústavnost změn, o které pochybuje opozice.

Součástí balíku jsou například časově omezené solidární odvody obyvatel s nadprůměrnými příjmy, zpřísnění předčasného odchodu do důchodu nebo seškrtání státní podpory stavebního spoření.

Největší škrty čekají státní správu a seniory. V příštím roce by penze měly vzrůst o jedno procento a v roce 2014 o 0,8 procentního bodu pod hodnotou míry inflace, což by mělo uspořit 2,6 miliardy eur. Plat státních zaměstnanců v nadcházejícím roce vůbec neporoste a v roce 2014 mohou úředníci podle listu Die Presse počítat jen s „mírným zvýšením“. Rozpočet by tak měl ušetřit 1,1 miliardy eur.

S méně penězi musí hospodařit také jednotlivá ministerstva a stavební projekty státních drah ÖBB. Zatím není jasné, zda v rámci úspor budou sloučeny menší okresní soudy.

Z celkových 28 miliard eur by měly zhruba dvě třetiny pocházet z úsporných opatření a zbylá třetina ze zvýšení daní (asi 9,2 miliardy eur) a ze zvýšení sociálních odvodů (přibližně 1,3 miliardy eur).